PTK och Fremia avbryter förhandlingar om omställningsavtal Fremia och PTK avbryter förhandlingar om nytt huvudavtal. Foto Fredrik Sandberg / SCANPIX

PTK och Fremia avbryter förhandlingar om omställningsavtal

Nytt huvudavtal Arbetsgivarorganisationen Fremia har avbrutit förhandlingarna om ett nytt huvudavtal med PTK. Det betyder att berörda tjänstemän inte kommer att ha något omställningsavtal från den 1 oktober. De kommer därför inte att få ekonomiskt stöd eller omställningshjälp vid arbetsbrist.
Mats Wingborg
9 sep 2022
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0

Medlemmar i flera fackförbund berörs, den största gruppen finns inom Unionen, men det handlar också om medlemmar i bland annat de två lärarförbunden, Akademikerförbunden och Ledarna.

Fremia som organiserar arbetsgivare inom kooperation, civilsamhälle och idéburen välfärd framhåller att man vill ha en gemensam omställningsorganisation för både arbetare och tjänstemän inom Fremias befintliga omställningsorganisation Ciko, men hävdar att PTK avfärdat en sådan lösning.

– Vi har fortsatt en öppen dialog med PTK, men i nuläget kommer vi inte vidare i förhandlingarna, kommenterar Jesper Neuhaus, förhandlingschef på Fremia.

Tjänstemän lämnas utan omställningslösning

Helena Hedlund, ansvarig för avtal och villkor på PTK, säger att man inte vill kommentera detaljerna i de nu avbrutna förhandlingarna, men att PTK lagt fram flera förslag till lösningar som Fremia har avvisat.

– Vi beklagar att vi har hamnat i det här läget i förhandlingarna att berörda tjänstemän därmed lämnas utan någon omställningslösning.

Avsiktsförklaring gäller fortfarande

PTK har sedan tidigare tecknat avtal med Svenskt Näringsliv, samt med Arbetsgivaralliansen och Svensk Scenkonst. Avtalen har givit omställningsorganisationerna TRR och TRS verktyg för kompetensstöd och omställning.

I juni 2021 antog Fremia och PTK en avsiktsförklaring där parterna förklarade att målet var att träffa ett nytt huvudavtal motsvarande det som finns mellan PTK och Svenskt Näringsliv. Den avsiktsförklaringen gäller fortfarande.

Relaterad läsning

Mats Wingborg
9 sep 2022
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar