IF Metall ändrar stadgar för att stoppa aktiva SD-politiker "Man kan inte företräda IF Metall å ena sidan och Sverigedemokraterna å andra sidan." Det slår IF Metalls förbundssekreterare Martin Gunnarsson fast. Foto: Stefan JerrevŒng

IF Metall ändrar stadgar för att stoppa aktiva SD-politiker

SD och facket IF Metall ändrar nu sina stadgar. Den som har ett fackligt förtroendeuppdrag ska dela förbundets värderingar. På så sätt går det inte att både vara aktiv sverigedemokrat och ha ett fackligt uppdrag inom förbundet.
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
7
+1
1

I dag, fredag, är sista kongressdag för IF Metall. Ett av besluten som fattats är att ändrade stadgar.

En ny bestämmelse handlar om fackligt förtroendevalda, skriver Dagens Arbete. Den som är, eller vill bli, det måste ”dela förbundets grundläggande värderingar och verka i dess anda”.

Den röstades igenom, men vållade debatt under kongressen, enligt tidningen.

Omöjligt att både företräda IF Metall och SD

För den innebär bland annat att man inte både kan vara fackligt förtroendevald och aktiv sverigedemokrat.

– Nej, man kan inte företräda IF Metall å ena sidan och Sverigedemokraterna å andra sidan. Likväl som man inte kan jobba på Djurens rätt på förmiddagen och så företräda Svenska jaktvårdsförbundet på eftermiddagen. Jag tror inte att det heller hade setts med så blida ögon, säger Martin Gunnarsson till tidningen Arbetet.

Enligt IF Metall handlar det framför allt om att förtydliga var förbundet står.

I början av året blev det stor debatt när förbundet fråntog en medlems förtroendeuppdrag på SSAB i Luleå, för att han också satt i kommunfullmäktige för SD.

TCO ändrade också SD-policy

Även TCO ändrade tidigare i höstas sin policy med anledning av SD:s nya maktställning. Tidigare hade organisation en specifik skrivning om partiet.

Nu är den borta. I stället står i att TCO tar avstånd från ”nationalism, antidemokratiska rörelser, främlingsfientlighet och rasism”.

Transports uteslutning avgörs nästa vecka

Ett annat fall som fått stor uppmärksamhet är fackförbundet Transport som går längst av samtliga förbund, eftersom de har medlemsbeslut på att utesluta medlemmar som är SD-aktiva.

En sverigedemokratisk kommunpolitiker, som blev utesluten, tog sitt fall till tingsrätten där Transport förlorade.

Enligt Stockholms tingsrätt var inte förbundets stadgar tillräckligt tydliga för att gå så långt, som till att utesluta en medlem.

Men förbundet har överklagat domen, och anser att det är de själva som har rätt att styra över tolkningen av de egna stadgarna.

I mitten av nästa vecka ska Svea hovrätt komma med sitt avgörande.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar