Tingsrättens dom bryter mot ILO-konventionen angående föreningsfrihet och skydd för organisationsrätten, ILO 87, som Sverige ratificerat. Det menar Transportarbetareförbundet som i veckan överklagat ogiltigförklarandet av deras uteslutning av en SD-politiker.
Lars Mikaelsson, förbundssekreterare i Transport, säger till Arbetsvärlden att det vore en utveckling som ingen vill se, att staten börjar tolka föreningarnas stadgar.
– Jag uppfattar tingsrättens argumentation som att man gått in och objektivt tolkat våra stadgar. Det tycker jag är en oroväckande utveckling och jag tror inte någon i föreningslivet vill se att staten går in och petar i deras stadgar. Då bryter man mot ILO 87 som beskriver att fackföreningar och arbetsgivareorganisationer själva har rätt att upprätta sina regler och stadgar. Staten ska hålla sig utanför organisationens inre arbete, säger Lars Mikaelsson.
Varför gör inte Transportarbetareförbundet som Handelsanställdas förbund, dvs att man stänger av förtroendevalda som bryter mot stadgarna, i stället för att utesluta medlemmar?
– Vi har gjort bedömningen att om man är yrkesaktiv och väljer att vara medlem i Transportarbetareförbundet så ska man också vara tillgänglig för att kunna ta ett förtroendeuppdrag och jobba för våra värderingar. Vi har inte A och B-medlemskap. Det är inte förenligt att samtidigt ha ett förtroendeuppdrag där man arbetar mot oss. Då väljer vi att utesluta medlemmen. Man får välja mellan vad man tycker är viktigast. Sedan kommer inte beslutet från en klar himmel utan vi kontaktar medlemmen och frågar hur denne tänker göra, säger Lars Mikaelsson.
Är ni inställda på att driva ärendet så långt det går?
– Om vi får en bra dom i hovrätten så är vi så klart nöjda med det. Om inte, så får vi se vad vi gör då.
Har ni i dag börjat fundera på att göra ändringar i stadgarna utifrån situationen med det här rättsfallet, exempelvis specificera Sverigedemokraterna?
– Så tycker inte jag att stadgar ska se ut. Vi har använt de här stadgarna till att utesluta grova brottslingar, någon som är med i Nordiska motståndsrörelsen och så vidare. Vi tycker att våra stadgar är tillräckliga för det. Sedan är det ju också möjligt, även om jag inte tror det är särskilt sannolikt, att SD skulle kunna få en annan profil i framtiden.