Sverige ratar storfavoriten att leda Världsfacket Kemal Özkan och Luca Visentini är kandidater till generalsekrterare i Världsfacket. Foto: Industriall och TT.

Sverige ratar storfavoriten att leda Världsfacket

De svenska kandidaterna kan komma att välja utmanaren Kemal Özkan framför favoriten Luca Visentini på den pågående kongressen. Eller rösta blankt.
Mats Wingborg
18 nov 2022
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Världsfackets, (ITUC) femte kongress pågår i Australien till den 22 november. Kongressen ska fatta en rad beslut om organisationens inriktning och krav, men den fråga som rönt störst uppmärksamhet är valet av ny generalsekreterare.

Det finns två kandidater. Favorit är Luca Visentini, italiensk fackföreningsledare och generalsekreterare i Europafacket. Utmanare är Kemal Özkan, förgrundsfigur inom den radikala turkiska fackföreningsrörelsen DISK och tidigare assisterande generalsekreterare inom det globala facket IndustriAll. Inför valet har Kemal Özkan tagit fram ett särskilt manifest för ett progressivt Världsfack.

Upprörda känslor gentemot Visentini

Luca Visentini har nominerats av 134 av Världsfackets medlemsorganisationer och Kemal Özkan av 18 organisationer. Men ingen av de två kandidaterna har fått någon nominering av de nordiska medlemsorganisationerna.

I många fackliga frågor står de nordiska organisationerna närmare Luca Visentini, men han är samtidigt en av arkitekterna bakom Europafackets förslag om minimilöner. Det har skapat upprörda känslor, inte minst i Sverige. Det har till och med lett till att LO under en period slutade att betala medlemsavgiften till Europafacket.

Utmaning när Visentini väljs

Det är knappast troligt att de svenska representanterna kommer att rösta för Luca Visentini. Men det betyder inte att de kommer att rösta för Kemal Özkan, det finns också en möjlighet att rösta blankt. För första gången finns inte heller någon gemensam nordisk linje för hur man ska rösta.

Den stora utmaningen kommer dock efter valet. Allt tyder på att Luca Visentini bli vald. Då tvingas de nordiska och svenska fackliga organisationerna att förhålla sig till en företrädare som de ogillar.

Relaterad läsning

Mats Wingborg
18 nov 2022
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar