Igår hade LO-styrelsen möte. LOs pressekreterare Sigrid Bøe berättar att las-frågan fanns på dagordningen men att inga beslut fattades och därför gör LOs ledning inga uttalanden.
Det berättas dock att ilskan framför allt riktar sig mot Kommunal, eftersom Kommunal inte varit öppna om sina förhandlingar med Svenskt Näringsliv. Dessutom har Kommunal tidigare hävdat att LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson gått bakom ryggen på LO-förbunden.
Transport ifrågasätter i ett uttalande om Kommunal och IF Metall ska vara en del av LO.
De starkaste kritikerna är de fem förbunden i 6F, Transport och Pappers. Transport ifrågasätter i ett uttalande om Kommunal och IF Metall ska vara en del av LO.
Efter LO-styrelsens möte sa Transports ordförande Tommy Wreeth att ingenting ändrats i och med mötet. Transports invändningar finns kvar och han sa också att det är politikerna och januariavtalet som orsakat ”skiten”.
Beröm av Annie Lööf
– Jag vet inte hur jag skulle känna mig som facklig ordförande om jag får beröm av Annie Lööf. Det borde både Kommunal och Metall ta sig en funderare på, sa Transports ordförande.
Handels ordförande Linda Palmetzhofer förklarar i tidningen Handelsnytt att överenskommelsen inte innebär några förbättringar för Handels medlemmar och därför kommer Handels inte att ansluta sig till den.
– Att döpa om allmän visstid till särskild visstidsanställning förändrar inte någonting och att införa turordning vid hyvling stoppar inte missbruket, säger Linda Palmetzhofer till Handelsnytt.
GS-facket kan ansluta
GS-facket säger i en kommentar att man ska göra en grundlig analys av den omarbetade uppgörelsen och kommer inom kort berätta sitt ställningstagande.
Om ilskan och motståndet lägger sig finns det på kort sikt två vägar för LO och LO-förbund att närma sig överenskommelsen.
Den första är en fortsättning på det IF Metall och Kommunal gjort – att enskilda förbund ställer sig bakom och då anpassa omställningsdelarna till detta.
Minikongress med egen majoritet
Det andra sättet kan bli mer kontroversiellt. IF Metall och Kommunal kan sammankalla ett extra representantskapsmöte, som är en minikongress, och där föreslå att LO ansluter sig till överenskommelsen. IF Metall och Kommunal har egen majoritet på ett sådant möte. Arbetsvärlden har dock inte kunnat utröna om det räcker med enkel majoritet eller om det behövs någon form av kvalificerad majoritet för ett sådant beslut.
Diskussionen kommer att fortsätta i flera år. Regeringen sätter nu igång med lagstiftningsarbete med överenskommelsen som utgångspunkt. När lagstiftningen är klar kommer parterna bakom överenskommelsen formulera ett avtal med lagstiftning och överenskommelsen som grund. Och då finns möjligheten för nya intresserade att ansluta sig.