Så bytte Kommunal sida Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, och Johan Ingelskog, Kommunals avtalssekreterare. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Så bytte Kommunal sida

Las-uppgörelsen Kommunal fortsatte diskutera med arbetsgivarna. Efter några turer blev det regelrätta förhandlingar, berättar Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog, som menar att förbundet inte vill spräcka LO.
Göran Jacobsson
8 dec 2020 | 15:23
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Hur gick det egentligen gick till när de två LO-förbunden ställde sig bakom uppgörelsen som LO sagt nej till?  IF Metall har under flera veckor sagt att de tycker överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv är bra och att de vill vara med och utforma de nya reglerna. Däremot var det ju för många en överraskning att Kommunal också var inne på samma linje.

Johan Ingelskog, Kommunals avtalssekreterare, säger att LO:s nej och Kommunals invändningar mot PTK-SN-uppgörelsen diskuterades med motparter i avtalsförhandlingarna.

Efter några turer blev det regelrätta förhandlingar med Svenskt Näringsliv.

– Efter några turer blev det regelrätta förhandlingar med Svenskt Näringsliv, säger han.

– Genom att agera som part och förhandla med Svenskt Näringsliv har vi sett till att det finns bred enighet bakom ett förslag mellan parter på arbetsmarknaden och vi har satt stopp för politisk klåfingrighet.

”Valde att acceptera förändringarna mot att de skrev på”

PTK och Svenskt Näringsliv har deklarerat att de vill att enskilda LO-förbund ansluter sig och nu när det är klart och två förändringar är införda i avtalet verkar det inte särskilt krångligt att komma överens. I ett mailsvar skriver Mattias Dahl, vice vd hos Svenskt Näringsliv:

– IF Metall och Kommunal klargjorde att de var beredda att skriva på överenskommelsen om dessa förändringar genomfördes. Vi och PTK valde då att acceptera förändringarna mot att de skrev på.

Uppgörelsen om anställningsskydd, omställning och ny a-kassa är ju omstridd inom LO. Johan Ingelskog säger att det för Kommunals del handlar om att ordna så bra villkor som möjligt för medlemmarna.

– Uppgörelsen stärker våra medlemmar på kort och lång sikt.

Han säger att medlemmarna blir starkare om visstiderna minskar och genom yrkesutbildning kan medlemmarna få en bättre löneutveckling.

”LO nådde inte ända fram”

Kommunal hade hellre sett att det varit LO som skrivit under överenskommelsen.

– Men den här gången nådde federationen inte ända fram. Vi är måna om att samarbetet inom LO fungerar. För oss finns ingen anledning att spräcka LO, säger Johan Ingelskog.

Nyhetsbrev

Kommunal är LOs största förbund och Johan Ingelskog pekar på att Kommunal tar ett stort ansvar ekonomiskt och är aktiva och ansvarstagande i LO-distrikten och LO-sektioner.

Strax efter att LO sagt nej till uppgörelsen som PTK och Svenskt Näringsliv sa ja till, frågade sig IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä om LO förlorat sin relevans och inlett en promenad mot sotdöden. Idag vill han dock inte ge några kommentarer om LO:s framtid.

Göran Jacobsson
8 dec 2020 | 15:23

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev