Smittspridning sätter stopp för förbundens julfester Tomt kontor. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix / TT / kod 20520

Smittspridning sätter stopp för förbundens julfester

Arbetsmiljö Nya pandemirestriktioner har införts och med det har återgången till TCO-förbundens kanslier satts på paus. Arbetsvärlden har tagit tempen på kansliernas smittskyddspolicys.
10 dec 2021 | 18:05
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Onsdagen den 8 december infördes nya restriktioner i Sverige till följd av den ökade smittspridningen i landet.

En av de åtgärder som då trädde i kraft är att arbetsgivare ska underlätta för sina anställda att arbeta hemifrån – visar det sig att smittspridningen den kommande tiden eskalerar kan denna rekommendation komma att övergå i påbudet att alla kan distansarbeta ska göra just det.

En dålig tid för julfester

Inom TCO-förbunden har de nya rekommendationerna medfört att förbundens kanslier i viss mån har lagt om sitt sätt att arbeta. Och i kölvattnet av rådet att undvika trängsel och stora folksamlingar har en och annan julfest därtill ställts in.

– Ja, vi skulle haft en om några dagar på kontoret. Men vi bestämde faktiskt innan restriktionerna presenteras, i söndags att det inte är en bra idé just nu.

Jag skickade nyss ut ett meddelande där vi uppmanar folk att vaccinera sig

Det säger Matts Hansson, funktionschef HR och biträdande kanslichef på Vision. Han tillägger att många medarbetare på kansliet är lättare över beskedet.

– Visst, folk tycker att det är tråkigt att inte få träffa varandra. Men de flesta är ändå tacksamma för att vi ställer in festen, säger Matts Hansson.

Inte mycket nytt på kanslifronten

I övrigt säger han att det mesta kommer att fortsätta som vanligt på hans kontor. Det kommer precis som under tidigare skeenden i pandemin att stå öppet för de medarbetare som inte har möjlighet att arbeta hemifrån, och han trycker på att kontoret är tillräckligt stort för att man där ska kunna hålla avstånd till varandra.

– Men för de som vill arbeta hemma har vi redan ordnat fram bord och annan utrustning som de behöver för att göra det. Och när det kommer till vår kommunikation till medarbetarna så uppmanar vi dem som förut att följa FHM:s rekommendationer, vilket än så länge har funkat väl för oss, säger Matts Hansson.

Uppmanar ni era anställda att vaccinera er eller vilken approach har ni i den frågan?

– Vi har möjliggjort för vår personal att vaccinera sig på arbetstid, men annars är det inget vi har kommunicerat ut till våra medlemmar, säger Matts Hansson.

Dags att vaccinera sig

På fackförbundet ST:s kansli har man däremot skärpt tonen gentemot de anställda.

Linda Nyström, biträdande kanslichef på ST, säger att man tidigare nöjt sig med att uppmana medarbetarna att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Nu har de valt att ta det ett steg längre.

– Jag skickade nyss ut ett meddelande där vi uppmanar folk att vaccinera sig. Har man inte tidigare gjort det så vill vi se att man gör det. Och vi kommunicerar till våra anställda att de ska undvika trängsel och att de ska använda munskydd i kollektivtrafiken, säger Linda Nyström.

De flesta är ändå tacksamma för att vi ställer in festen

Även på ST:s kansli får de anställda välja om de föredrar att arbeta hemifrån eller på den fysiska arbetsplatsen. Men Linda Nyström säger att de råder medarbetarna att så långt det är görligt premiera digitala möten framför fysiska.

– Vi hade precis börjat komma i gång igen med våra resor, och en stor del av vårt arbete är ju att träffa medlemmar och presumtiva medlemmar. Men nu vi får vänta med det, säger Linda Nyström.

Råder ingen brist på handsprit

På Unionens kansli är återgången till kontoret satt på tillfällig paus, uppger förbundets stabschef Sofia Johansson i en skriftlig kommentar. Beläggningen på deras kontor ska tills vidare ligga på max 30 procent, och alla medarbetare ska i första hand arbeta hemifrån och välja digitala möten.

Sofia Johansson tillägger att handsprit och munskydd finns tillgängliga för alla på kontoret.

Även Unionens julfest har fått stryka på foten. Detsamma gäller TCO-kansliets fest.

Temat för den senare skulle ha varit ”progg”.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar