SJF om polisens gripanden av journalister: ”Det är en förändring i attityden” Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert säger att många som hör av sig berättar om en förändrad attityd hos polisen gentemot journalister. Foto: Tor Johnsson

SJF om polisens gripanden av journalister: ”Det är en förändring i attityden”

Journalistik Ulrika Hyllert, ordförande för Journalistförbundet, säger att de senaste fallen då poliser gripit och fört bort journalister inte handlat om att lugna ner våldsamma situationer. "Det är ingen som kastat sten. Det har handlat om någonting annat. Det är en förändring i attityden hos polisen".
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I början av juni fördes fotografen Jonas Gratzer och reportern Noah Söderberg bort av polis när de var på plats för att bevaka en kommande klimataktion.

Ett ärende som anmälts av Journalistförbundet och Reportrar utan gränser till JK som nu valt att inleda förundersökning.

I måndags greps Markus Jordö, som filmade för en SVT-dokumentär om dialogpolisens arbete, och en annan journalist, i samband med en klimataktion.
De frihetsberövades och polisen beslagtog även Markus Jordös kamera och minneskort.

I båda fallen fanns det andra journalister på plats som inte greps.

Polisen har i efterhand sagt att Jonas Gratzer och Noah Söderberg greps för att de inte kunde visa presslegitimation, trots att de erbjöd polisen att prata i telefon direkt med deras uppdragsgivare.

Utgått från att de är aktivister

Markus Jordö och den andra journalisten som greps i måndags greps enligt polisen för att de befann sig på vägbanan tillsammans med klimataktivisterna.

I båda fallen har polisen sagt att de utgått från att journalisterna hört till aktivisterna, utan att först vilja ta reda på om det stämde att de arbetade som journalister.

Polisens tillförordnade presschef Varg Gyllander har sagt till Arbetsvärlden att två gånger inte är någon trend och att inga andra journalister hört av sig för att protestera, bara Journalistförbundet.

Det får Ulrika Hyllert, Journalistförbundets ordförande att reagera.

– Jag representerar majoriteten av alla journalister i Sverige, över 13 000 journalister. Jag är vald för att representera dem.

Hon säger att många, både journalister och poliser, hört av sig till henne för att de är oroliga över det som hänt.

De berättar om en förändring i attityden hos Polisen

–  Journalister har väldigt mycket att göra på jobbet så jag är vald att uttala mig för vad som är viktigt för journalister. De bevakar valet, de bevakar Ukraina. Att journalister inte skickar protestbrev till polisen eller går ut på gatan beror på att de jobbar.

Hon säger att många som hör av sig till henne är glada att Journalistförbundet lyfter frågan.

– De berättar om en förändring i attityden hos Polisen, speciellt när man filmar eller fotograferar.

Polisen har sagt till Arbetsvärlden att det visst går att bevaka klimataktioner journalistiskt eftersom det funnits andra journalister på plats som inte gripits.

Förståelse för stressiga situationer

Det oroar också Ulrika Hyllert.

– Man har agerat olika mot olika journalister. Det är oroande utifrån vad vi har sett.
Ulrika Hyllert har förståelse för om det kan uppstå missförstånd eller poliser måste säga till journalister att flytta på sig om det är väldigt våldsamma situationer.

– Det tänker jag är självklart, att i en pressad situation där det är stressigt finns inte den tiden att göra den typen av bedömningar för polisen. Då finns ju ett annat fokus. Men i de här situationerna som nu har varit – det där vi gjort en JK-anmälan och den situationen som var i början av veckan är det ingen som kastat sten. Det har handlat om någonting annat.

Hon säger att hon är glad att journalister som varit med om liknande situationer hör av sig så att Journalistförbundet kan sammanställa hur det ser ut, men hon menar också att arbetsgivarna har ett stort ansvar.

– Det är angeläget att man anmäler och uppmärksammar polisen och tar det här vidare. Varje gång en arbetsgivare får höra att det hänt är det viktigt att man anmäler det.

Hon säger att också polisen vill veta.

– Det är i alla fall vad Varg Gyllander sagt i möte med oss, att de behöver få veta när det inte funkar, när de här sakerna händer och att det är angeläget att man kan samla det. Polisen centralt har sagt att de vill veta.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar