Vaktbolag assisterar vid förlossningar Ordningsvakter kan anlitas för att trygga förlossningsvården, enligt säkra källor till En jobbig värld. (SATIR) Foto: Tomas Oneborg SvD/TT respektive Jessica Gow/TT.
Satir

Vaktbolag assisterar vid förlossningar

Satir Vaktbolaget CSG kan hyras in av Region Stockholm för att garantera patientsäkerheten på länets förlossningsavdelningar, erfar En jobbig värld.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Det råder akut brist på barnmorskor i förlossningsvården, vilket enligt Vårdförbundet kan riskera blivande mödrars säkerhet. Finanslandstingsrådet Iréne Svenonius (M) överväger nu att ge Commuter Security Group (CSG) – som även sköter bevakningen av Stockholms tunnelbana – uppdraget att göra förlossningsavdelningar till tryggare platser.

– SCG:s väktare har dokumenterad erfarenhet av att hantera höggravida kvinnor, säger Iréne Svenonius i en kommentar. Finanslandstingsrådet anser att man kan se på ordningsvakter som ett slags doulas utrustade med varselväst och teleskopbatong.

– De blivande föräldrarna har väntat på sitt barn i nio långa månader och jag tror att det skänker en känsla av lugn att veta att hundar, hundförare och grupper av manliga väktare rör sig på avdelningen och säger åt folk att ”backa!”, säger Svenonius.

Då finns vi redo att ingripa enligt LOB, lagen om omhändertagande av berusade.

Enligt Pelle Andersson, vd på CSG, kan bolagets väktare erbjuda blivande mödrar lindrande massage med hjälp av ett knä i ryggen, men också handfängsel ifall en hotfull situation uppstår under förlossningen. Dessutom kan regelbundna kontroller av legitimation ske under förlossningen, för att garantera att inga obehöriga befinner sig på avdelningen när ett barn kommer till världen.

– Samtliga patruller har genomgått utbildning i närstrid och kommer vara utrustade med walkie-talkie och en skarp ficklampa som gör det möjligt att kontrollera om personer i och omkring förlossningssalen är påverkade av droger, säger Andersson.

Enligt CSG:s vd finns uppgifter som tyder på att användning av lustgas, en hallucinogen och smärtstillande drog, förekommer på svenska förlossningsavdelningar.

–  Då finns vi redo att ingripa enligt LOB, lagen om omhändertagande av berusade m.m, säger Pelle Andersson.

Enligt Vårdförbundets vice ordförande Silvana Andersson är barnmorskor visserligen utbildade att hantera känslostyrda människor som agerar irrationellt under stark påverkan av hormoner. Dock har personalen på Stockholms förlossningsavdelningar under rådande arbetssituation mer än tillräckligt med blivande mödrar och deras nyfödda bebisar.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev