Mörk dag för svensk influencer marketing På parkeringen i Stora Lundby är man överens om att det är en konst att engagera followers och skapa ett högkvalitativt content. En svensk industriepok går nu i graven. Foto: Holger Ellgaard/Wikimedia creative commons.

Satir Mörk dag för svensk influencer marketing

Satir Förstämning råder i Stora Lundby efter beskedet att ortens största arbetsgivare lägger ner verksamheten. En oviss framtid väntar nu influencers och deras familjer som bott i det lilla samhället i generationer.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

In i det sista kämpade medlemmarna i Influencers of Sweden i Stora Lundby för att hålla sina sociala medieprofiler öppna. Men idag klockan 11:48 lades den sista YouTube-filmen upp på Viktor Frisks konto, en tre minuter lång unboxing av en serie hudvårdsprodukter för män. Det är med tunga steg han lämnar vad som varit hans arbetsplats under praktiskt taget hela hans vuxna liv.

– Det är sorgligt. Jag kommer sakna gemenskapen. På måndag har jag inget jobb att gå till, säger han med tårfyllda ögon där han står tillsammans med en grupp andra influencers på en ödslig parkering.

Från himlen faller ett kallt novemberregn.

Livet i det lilla samhället, som är uppbyggt kring sociala medier, kommer aldrig bli som förut.

Nu väntar en oviss framtid för Viktor Frisk och ortens andra sociala medier-profiler. Under sin storhetstid lockade Cure Medias influencers tillsammans över fyra miljoner följare. Likt många andra i branschen är Viktor Frisk självlärd. Vad som startade som ett sommarjobb blev en heltidssysselsättning. För honom, liksom för många andra invånare i Stora Lundby, har det varit en självklarhet att redan i tolvårsåldern registrera en YouTube-kanal och en Instagram-profil och bli en influencer. Livet i det lilla samhället, som är uppbyggt kring sociala medier, kommer aldrig bli som förut.

– Det är en epok som går i graven och med den framtidstron för hela bygden, konstaterar Viktor Frisk med dämpad röst.

Bedömare betraktar förra veckans besked att Isabella Löwengrip ersätter sig själv med en algoritmstyrd influencerrobot vid namn ”Gabriella” som den slutliga nådastöten för svensk influencer marketing.
Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX

På parkeringen är man överens om att det är en konst att engagera followers och skapa ett högkvalitativt content. Känslan för olika instagramfilter är ett hantverk som gått i arv från far till son, från mor till dotter och inget som man lär sig i skolan.

– Det brukar sägas här i Stora Lundby att det finns två karriärvägar att välja: Hockeyn eller influencer, säger microinfluencern Anders Glaad som ännu inte har bestämt sig för hur han kommer gå vidare i livet.

Produktionen har blivit alltmer automatiserad och det content som efterfrågas av kunderna kräver allt mindre traditionellt hantverkskunnande.

Efter sin storhetstid under sista kvartalet 2017 har den svenska influencer marketing-industrin dragits med stora lönsamhetsproblem. När produktionen blivit alltmer automatiserad och det content som efterfrågas av kunderna kräver allt mindre traditionellt hantverkskunnande har svenska influencers inte längre kunnat hävda sig på den globala marknaden. Avslöjandet att Instagramprofilen Johanna E Olsson photoshoppat in sig själv på en bild av en soldränkt bro i Paris exponeradeen bransch i en avgrundsdjup kris.

Bedömare som En jobbig värld har talat med betraktar förra veckans besked att Isabella Löwengrip ersätter sig själv med en algoritmstyrd influencerrobot vid namn ”Gabriella” som den slutliga nådastöten för svensk influencer marketing

– Det var olyckligt. Men ledningen hade redan då fattat sitt beslut om nedläggning. Det kommer ta ett tag att smälta att Stora Lundby inte längre producerar content för kampanjer på bloggar, Instagram, Youtube och Snapchat, säger Caroline Frankesjö – ordförande i organisationen Influencers of Sweden som förhandlade in i det sista med ortens största arbetsgivare Cure Media, men förgäves.

Strax efter lunch idag tvingades hon ge Stora Lundbys influencers det dystra beskedet att samtliga konton stängs ner. En svensk industriell epok är över.

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar