Optimistjollar deltog i ubåtsjakt I den ursprungliga versionen av mobilfilmen syns ett kort ögonblick ett tiotal segel av optimistjolletyp i närheten av farkosten.
Satir

Optimistjollar deltog i ubåtsjakt

Satir Mystiken runt den ubåtsfilm som förbryllat försvarspolitiker och allmänhet har nu fått sin förklaring. Vad materialet avslöjar är en insats av ett tidigare hemligt optimistjolleförband med uppdrag att övervaka svenskt territorialvatten.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Den 25 oktober kunde Dagens Nyheter publicera en film från en mobilkamera som enligt ögonvittnen påstods föreställa ”en stor ubåt”. På filmklippet, som är 11 sekunder långt, syns en farkost röra sig i farvattnen utanför Bosön på Lidingö. Överbefälhavaren Micael Bydén krävdes på svar om filmmaterialet av tongivande försvarspolitiker, däribland Allan Widman (L) och Beatrice Ask (M).

I tisdags besökte ÖB riksdagens försvarsutskott för att svara på frågor om händelsen. Enligt uppgifter till En Jobbig Värld fick innehållet på mobilfilmen då sin förklaring. Vad som sades under mötet är hemligt. Men En jobbig värld erfar att filmen, förutom farkosten, visar aktivitet på en nyinrättad örlogsbas på Bosön – därav hemlighetsmakeriet. På basen verkar ett specialförband av optimistjolleseglare i åldern 10 – 12 år.

Försvarssatsningar av den här typen är det vi i nuläget har budget att göra

Särskilda optimistjollegruppen, även känd under förkortningen SOJG, har till uppgift att bevaka den inre skärgården mot kränkningar från främmande makt. I den ursprungliga versionen av mobilfilmen syns ett kort ögonblick ett tiotal segel av optimistjolletyp i närheten av farkosten, bilder som i DN:s publicering maskerats.

– Vad mobilfilmen visar är mycket riktigt en utländsk ubåt vars kurs mot centrala Stockholm effektivt kringskurits av Försvarsmaktens optimistjollar, säger en högt uppsatt källa inom Försvarsmakten (Fö).

Att Försvarsmakten använder sig av barnsoldater för att försvara svenskt territorialvatten skulle kunna vara ett brott mot FN:s barnkonvention. Men enligt Försvarsdepartementet är optimistjolleförbandet SOJG obeväpnade och bygger än så länge helt på frivilliga insatser.

Att Försvarsmakten använder sig av barnsoldater för att försvara svenskt territorialvatten skulle kunna vara ett brott

–  Försvarssatsningar av den här typen är det vi i nuläget har budget att göra för att stärka upp skyddet längs våra gränser, säger samma källa.

SOJG är knutet till Amfibieregementet (Amf 1) på Berga örlogsbas (BÖS) och en del av den svenska marinen. Personalen rekryteras från segelsällskap och simskolor i Stockholmsområdet och behärskar att både att falla av och skota hem samt olika sorters knopar. De kan också, om situationen kräver, ställa sig i så kallat vindöga samt vid stiltje ”vicka” sig framåt med hjälp av rodret. Egen flytväst (FV) är ett krav.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev