Småfifflare hotar lämna storbanker En jobbig världs enkät visar att att det är skillnad på tvätt och tvätt. Obs! Satir. Arkivbild: Jonas Ekströmer COPYRIGHT PRESSENS BILD/TT
Satir

Småfifflare hotar lämna storbanker

Satir Efter avslöjanden om att de svenska bankerna Nordea och Swedbank misstänks ägna sig åt penningtvätt i Baltikum växer missnöjet på hemmaplan. Det visar ny kundundersökning bland suspekta typer.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Stängda bankkontor, dålig service och hemsidor där man förväntas utföra sina bankärenden själv. Bland 100 tillfrågade personer som har dömts för skatte- och bokföringsbrott, mutbrott, narkotikabrott eller svindleri, uppger hela 73 stycken att de är ”mindre nöjda” med den service som erbjuds av bankerna Nordea och Swedbank. 54 av 100 har svarat att de funderar på att byta bank.

Swedbank är en del i ett komplext internationellt penningtvättssystem som kanaliserar miljarder dollar. Men jag kan inte ens tvätta några tusen

En av dem som svarat på En jobbig världs enkät är Mano, 21, från förorten Bergsjön i Göteborg. Han tillhör ett relativt nyetablerat kriminellt nätverk som ägnar sig åt narkotikaförsäljning och personrån i närområdet.

–  Swedbank är en del i ett komplext internationellt penningtvättssystem som kanaliserar miljarder dollar. Men jag kan inte ens tvätta några tusen på mitt lokala bankkontor. Jag förväntar mig ett bättre kundbemötande än så, säger Mano som nu överväger att byta bank.

Steffe, 45, är en annan skum karaktär som är besviken. Tillsammans med vänner i den lokala motorcykelklubben arrangerar han pokerkvällar flera gånger i veckan där det hanteras en större mängd kontanter. Klubben ägnar sig även åt människohandel och vapensmuggling, enligt Steffe dock mest på hobbynivå. Men även den verksamheten genererar pengar som måste tvättas.

– När jag kontaktar min personlige bankman på Nordea hänvisar han till bankens internettjänst. Men under fliken ”vardagsärenden” hittar jag inga alternativ för penningtvätt. Det är riktigt dålig kundservice, säger Steffe.

Det är uppenbart att banken prioriterar personer i den ryske presidentens innersta krets framför oss småfifflare

En korrumperad kommunpolitiker från Västsverige som deltar i kundundersökningen, och vill vara anonym, säger att hen funderar på att byta bank. Under flera år har politikern mottagit mutor i form av kontanter från en lokal byggentreprenör. Den förtroendevalde har även skickat bluffakturor till kommunala bolag där politikern själv sitter i styrelsen. Politikern önskar placera pengarna i Panama eller på Brittiska Jungfruöarna för att slippa betala skatt, en service bankens kundtjänst hittills inte har varit villig att erbjuda.

– Tydligen duger inte mina mutpengar hos Nordea trots att man slussat motsvarande 7 miljarder kronor via konton på banken till olika skatteparadis. Det är uppenbart att banken prioriterar personer i den ryske presidentens innersta krets framför oss småfifflare, säger kommunpolitikern som nu har anmält Nordea till Allmänna reklamationsnämnden.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev