Talmannen fast i ny sondering Riksdagens talman Andreas Norlén (M) väntar på ett möte med föräldrar på föräldrakooperativet Bortbytingen. Foto: Jessica Gow / TT
Satir

Talmannen fast i ny sondering

Satir Talmannen Andreas Norlén har efter regeringsbildningen varit osynlig. Orsaken är att det har uppstått låsningar i föräldragruppen till det föräldrakooperativ där han är ordförande.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Nära tre veckor efter terminsstart saknar föräldrakooperativet Bortbytingen i Norrköping fortfarande klassföräldrar. Klassföräldrarna ansvarar bland annat för föräldrakooperativets gemensamma städdagar, att planera sociala aktiviteter utanför förskolan och inhandla presenter till pedagogerna vid terminsslut.

– Jag har samtalat med de olika vårdnadshavarna och hade hoppats kunna utse två kandidater som skulle tolereras av föräldragruppen, säger Andreas Norlén som varit föräldrakooperativets ordförande sedan sonen Henry, 3, började i förskolan.

Processen att utse nya klassföräldrar har dock dragit ut på tiden. Ingen ville räcka upp handen när frågan om klassföräldrar inför vårterminen väcktes under gårdagens extrainsatta föräldramöte. Istället spred sig en obekväm tystnad i Bortbytingens lunchrum.

Ännu har ingen av de övriga föräldrarna frivilligt anmält sitt intresse

– På en direkt fråga från ordföranden låtsades en av föräldrarna få ett viktigt telefonsamtal och lämnade rummet, säger den tidigare klassmamman som nu avgår från uppdraget efter att ha samlat in tjugo kronor per barn till en julgåva för pedagogerna. Ordföranden Andreas Norlén fick till sist ajournera mötet efter att ytterligare en av föräldrarna klagat på värk i knän och rygg på grund av att möblerna är små och anpassade till ett barns storlek.

Norlén tvingas nu till ytterligare en samtalsrunda med föräldragruppen. Ett nytt föräldramöte är planerat till kommande torsdag.

– Det finns olika tänkbara konstellationer men jag kan bara konstatera att ännu har ingen av de övriga föräldrarna frivilligt anmält sitt intresse, säger Andreas Norlén.

Splittring om presenter

Enligt anonyma källor ligger meningsskiljaktigheter rörande presenter till pedagogerna bakom låsningarna i föräldragruppen. Att via biståndsorganisationen ActionAid skänka bort en get till jul var ett alternativ som inte uppskattades av alla föräldrar. Andreas Norlén hoppas dock att den kommande veckans samtal ska leda till en överenskommelse om utformningen av framtida terminsgåvor.

– Min utgångspunkt är att jag redan lagt väldigt mycket tid till den här processen, säger Andreas Norlén.

Föräldrakooperativet Bortbytingen startade 1986, drivs som en ekonomisk förening och har aldrig tidigare varit utan klassföräldrar. Andreas Norlén tillträdde som ordförande inför vårterminen 2019.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar