I en debattartikel undertecknad av Saco:s ordförande Göran Arrius i måndagens SvD efterlyser Göran Arrius en ”utredning som tillåts vända på alla stenar” och menar att alternativa finansieringslösningar inom välfärden måste diskuteras.
Arbetsvärlden har tidigare rapporterat om att Läkarförbundet fått igenom en motion på Saco:s kongress som efterlyser en bred parlamentarisk kommitté med uppdrag att hitta lösningar på välfärdens framtida finansieringsproblem. Marina Tuutma, styrelseledamot i Läkarförbundet, sade då att den inte var avsedd att ifrågasätta principen om solidarisk finansiering.
– Nej, vi går inte emot solidarisk välfärdsfinansiering. Den här motionen går ut på att det behövs utredas hur den framtida finansieringen och prioriteringen ska se ut. Det behövs en bred politisk överenskommelse om välfärdens finansiering och prioriteringar för att ge stabilitet och hållbarhet, sade Marina Tuutmark till Arbetsvärlden.
Skapar en tudelad välfärd
Akademikerförbundet SSR ville få in en ändring i Läkarförbundets motion om att understryka att lösningarna ska utgå ifrån principen om solidarisk finansiering och behovsstyrning.
Fackets chefsekonom Simon Vinge säger till Arbetsvärlden att Akademikerförbundet SSR, som kommer vara med i arbetet, fortsatt ska slå vakt om principen om solidarisk finansiering.
– Läkarförbundet har sagt att den här motionen inte syftar till att angripa den solidariska finansieringen och vi kommer liksom dem att stå för det i det kommande arbetet, säger Simon Vinge.
I ett dubbelt system lämnar man resurssvaga grupper bakom sig
Han är tydlig med vilka risker han ser hos privata finansieringslösningar.
– Det riskerar att skapa ett tudelat system där alla får tillgång till en allmän grundvälfärd och utöver det en välfärd med hög kvalitet för den som är kapitalstark. Det är problematiskt. I ett dubbelt system lämnar man resurssvaga grupper bakom sig, säger Simon Vinge till Arbetsvärlden.
Exakt varifrån man ska ta pengarna kan jag inte säga.
”Måste prata mer om alternativa lösningar”
Göran Arrius radar i debattartikeln upp välfärdens utmaningar: Kostnadsökningarna på grund av den demografiska utvecklingen väntas öka med 10 miljarder kronor per år enligt SKL. Därför skriver Göran Arrius att det troligen kommer behövas en kombination av höjda skatter, alternativa finansieringskällor och nedskärningar i välfärdsåtagandet.
”Vi måste också prata mer om alternativa finansieringslösningar samt ansvarsfördelningen mellan det offentliga och privata”, skriver Göran Arrius vidare.
Arbetsvärlden får kontakt med Göran Arrius om innehållet i debattartikeln på tisdagen.
Privata sjukvårdsförsäkringar ökar
Privatfinansierade komplement i välfärden, i form av exempelvis privata sjukvårdsförsäkringar, har ganska snabbt blivit ett vanligt fenomen i Sverige. I dag omfattas omkring 650 000 personer av privata sjukvårdsförsäkringar, och sju av tio får försäkringarna betalda av sina arbetsgivare.
Menar ni att det är aktuellt med privata finansieringslösningar?
– Vi tycker att man naturligtvis måste få titta på privata finansieringslösningar. Men det som ligger närmare till hands för oss är så klart kollektivavtalade lösningar, exempelvis när det kommer till pensionerna, säger Göran Arrius till Arbetsvärlden.
Går det att hitta kollektivavtalade lösningar när det kommer till finansieringen av sjukvården?
– Exakt varifrån man ska ta pengarna kan jag inte säga. Vårt budskap är egentligen att vi behöver hitta nya lösningar för att kostnaderna kommer öka i framtiden.
Slår ni vakt om principen om solidarisk finansiering av välfärden?
– Vi vill inte att tudelningen ska öka, säger Göran Arrius.