Parterna står långt ifrån varandra i löneförhandlingarna På söndag blir det avtalslöst inom industrin om inte parterna kommer överens. De står långt ifrån varandra, främst ifråga om nivån på lönepåslaget, arbetsgivarna vill heller inte gå med på LO:s krav på låglönesatsning. Foto: Riksbanken.

Parterna står långt ifrån varandra i löneförhandlingarna

Avtalsrörelsen 2020 Lönerörelsen går in på upploppet men fack och arbetsgivare i industrin står så långt ifrån varandra att IF Metall har skickat hem sin avtalsdelegation. Om inte ett nytt avtal sluts före söndag blir det möjligt att varsla om konflikt.
Göran Jacobsson
28 okt 2020 | 12:05
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Löneförhandlingarna i industrin går in på upploppet. Slutförhandlingarna har pågått under måndagen och tisdagen.

– Det finns inga förutsättningar att träffa avtal. Vi står för långt ifrån varandra, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius bekräftar i ett sms att förhandlingarna är tuffa och att parterna står långt ifrån varandra

Han berättar att IF Metall skickade hem sina förhandlingsdelegater igår kväll. Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius bekräftar i ett sms att förhandlingarna är tuffa och att parterna står långt ifrån varandra.

– Förhandlingar pågår. Jag vill inte kommentera, säger Per Widolf, förhandlingschef hos Industriarbetsgivarna.

Teknikföretagens förhandlingschef Tomas Undin meddelar i sms att han för närvarande inte har något att säga. Arbetsvärlden har även sökt Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt för en kommentar.

Facken säger nej till lönenivån

Tidigare har fack och arbetsgivare sagt ja till ett 29 månader långt avtal. Arbetsgivarna har accepterat lönepåslag på 4,5 procent under den tiden medan facken i industrin har sagt nej till den nivån.

Just nu handlar förhandlingarna i första hand om nivån på lönepåslagen. Slutförhandlingarna sker under Opos, opartiska ordförandens, ledning. Fack och arbetsgivare träffar både varandra och har enskilda överläggningar med Opo. Utgångspunkten är fortfarande ett 29 månaders avtal, men det kan ändras.

Arbetsgivarna: Allt ska rymmas inom ramen

För alla facken är det viktigt med avsättningar till delpension/deltidspension/flexpension och retroaktiv löneersättning från 1 april i år. För tjänstemännen är det dessutom viktigt att få gehör för kravet på löneutfyllnad vid vård av barn, så kallad vab-utfyllnad. Och LO-facken vill ha med en låglönesatsning.

Däremot säger han nej till LO-fackens krav på låglönesatsning.

Teknikföretagens förhandlingschef Tomas Undin har sagt att vab-utfyllnad och avsättningar till de olika pensionslösningarna är möjliga – bara de ryms inom ramen på 4,5 procent. Däremot säger han nej till LO-fackens krav på låglönesatsning.

IF Metalls Veli-Pekka Säikkälä förklarar att man tänker kalla in delegationerna till helgen igen.

– Det är vår tanke, men det hela kan ändras snabbt, säger han.

Om allt går planenligt kommer Opo att presentera en slutlig hemställan på fredag eller lördag. Den kan parterna bara säga ja eller nej till. Delegationernas uppdrag är att acceptera eller förkasta ett avtalsförslag.

Jag uppfattar det som att industrins arbetsgivare är utsatta för ett hårt tryck från de inhemska arbetsgivarna att se till att lönepåslagen blir låga

– Jag uppfattar det som att industrins arbetsgivare är utsatta för ett hårt tryck från de inhemska arbetsgivarna att se till att lönepåslagen blir låga, säger Veli-Pekka Säikkälä till Arbetsvärlden.

Han berättar att under åren efter finanskrisen har de inhemska marknaderna gått väldigt bra, medan industrin inte varit lika stark. Nu är det enligt Veli-Pekka Säikkälä tvärtom. Industrin går ganska bra medan många inhemska branscher har problem.

Enligt Industriavtalet ska industrins parter sluta ett avtal som gagnar den internationellt konkurrensutsatta sektorn men också ta hänsyn till hur de inhemska marknaderna utvecklas. Kostnadsökningen för arbetsgivarna i industrin blir normerande, och blir märket för alla andra branscher.

Avtalslöst på måndag om man inte lyckas

Om industrins parter inte har ett avtal klart till på söndag är fack och arbetsgivare utan avtal. Avtalslöst tillstånd innebär att parterna kan varsla om konflikt. Även om det inte finns något avtal så har det gamla avtalet enligt lag viss efterverkan, som bland annat innebär att arbetsgivarna inte kan sänka lönerna från 1 november.

Varseltiden för en konflikt – till exempel strejk – är sju arbetsdagar. Det betyder att en konflikt kan som tidigast bryta ut efter nio dagar.

– Förr eller senare kommer vi att sluta avtal, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Göran Jacobsson

/ Kontakta skribenten

28 okt 2020 | 12:05

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev