Nytt läraravtal på plats efter hårda förhandlingar "SKL:s form av turordningsregler hade varit att gå väldigt långt från ursprungsidén med LAS. Att vi nu är överens om att de inte går att tillämpa på skolan är väldigt viktigt," säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet. Foto: TT, Lärarförbundet

Nytt läraravtal på plats efter hårda förhandlingar

Avtalsrörelse Efter åtta månaders förhandlingar har nu nytt kollektivavtal tecknats för lärare och skolpersonal. Avtalet är fortsatt sifferlöst och innehåller inte de förändringar av turordning som SKL tidigare drivit.
21 sep 2018 | 13:59
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Det var kraven på ändrade turordningsregler som gjorde att medlare kallades in i förhandlingarna mellan lärarfacken och arbetsgivarna i maj. Då hade det gamla avtalet gått ut för över en månad sedan.

SKL ville ha samma regler för turordning i skolan som för övrig kommunal verksamhet, men lärarfacken ställde sig rakt emot. De menade att nya regler skulle göra det lättare för behöriga lärare att petas från sina jobb. Nu har parterna tillsammans med medlare kommit överens om att behålla det nuvarande systemet, men det ska utvärderas senast i november 2019.

Ska vi klara kompetensförsörjningen i skolan måste situationen med arbetstid bli bättre

– Det har varit en lång och mödosam process. SKL:s form av turordningsregler hade varit att gå väldigt långt från ursprungsidén med LAS. Att vi nu är överens om att de inte går att tillämpa på skolan är väldigt viktigt, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet.

Sifferlöst trots kritik

Avtalet är precis som tidigare sifferlöst och båda parter har ett uttalat mål om större lönespridning, för att höja löner och öka möjligheter till karriär. Men att inte utgå från centrala nivåer har fått kritik. Lärare med lång tid i yrket som arbetat på samma skola länge halkar efter i löneutveckling, menar kritiker.

Det nya avtalet har därför skrivelser om att kompetens, kontinuitet och erfarenhet ska premieras vid lönerevisioner. Du ska helt enkelt inte vara tvungen att byta jobb för att få högre lön.

Ökat fokus på arbetstid

Arbetsmiljö och arbetstid väger också tungt i det nya avtalet. Kommuner åläggs ett särskilt uppdrag att förbättra arbetsmiljön och få ner sjuktalen på varje skola och förskola. Ett arbete som sen ska följas upp i samverkan lokalt på arbetsplatser, men även på kommunal nivå och centralt av parterna. I slutet av avtalsperioden kommer sedan en analys göras, som sen ska ligga till grund för nästa avtal.

– Ytterst är det här ett politiskt ansvar. Ska vi klara kompetensförsörjningen i skolan måste situationen med arbetstid bli bättre, säger Johanna Jaara Åstrand.

Hårda tongångar i förhandlingarna

Det är inte första gången som avtalsförhandlingar för lärare har dragit ut på tiden, även 2010 och 2012 kallades medlare in. Men i år har tongångarna varit hårda. SKL har gått ut och kritiserat fackförbundens ton. Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand har å sin sida kallat SKL:s agerande ”förkastligt”.

SKL:s form av turordningsregler hade varit att gå väldigt långt från ursprungsidén med LAS

Hon säger idag att det viktigaste är att de faktiskt nått ett resultat.

– Som i alla förhandlingar går man in med olika värden. Men vi har nu ett avtal där vi har tagit väldigt viktiga kliv jämfört med det förra. Det finns inga färdiga lösningar, men det är ett stort steg på väg. Det vinner även arbetsgivarna på.

Avtalet gäller mellan Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, SKL och Sobona (arbetsgivarorganisation för kommunala företag, som tidigare hette Pacta). Det gäller retroaktivt från den sista mars i år och tre år framåt.

21 sep 2018 | 13:59

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev