”Tidningarna kan fortfarande granska oss” Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand (på bild) anklagas i en artikel i tidningen Journalisten för att vilja strypa det fria ordet efter att ha blivit kränkt av en artikel. Det är förbundets avhoppade tidningschef Annica Grimlund som står bakom anklagelsen. Foto: Jessica Gow / TT

”Tidningarna kan fortfarande granska oss”

Johanna Jaara Åstrand bemöter kritiken Flera avdelningar motionerar på kongressen mot förbundsstyrelsens beslut att ta bort medlemstidningarnas granskande uppdrag. I Arbetsvärlden bemöter Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand anklagelser som riktats mot henne i tidningen Journalisten av Lärarförbundets tidigare tidningschef Annica Grimlund.
22 okt 2018
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Förbundsstyrelsen på Lärarförbundet möter ett stort motstånd på kongressen, som hålls 23–26 oktober, i frågan om förbundstidningarnas oberoende.

Det var i december förra året som förbundsstyrelsen tog beslut om ett nytt redaktionellt program för förbundets tidningar, där uppdraget att granska förbundet ströks.

Jag hoppas att kongressen står upp för yttrandefrihet och demokrati inom sitt eget förbund

Under våren togs ytterligare beslut av förbundsstyrelsen om en ny kommunikationsstrategi som överordnas det redaktionella programmet, med innebörden att all medlemskommunikation ska bidra till att stärka förbundets varumärke. Och strax därefter ännu ett beslut om att slå ihop tidningsavdelningen med kommunikationsavdelningen.

Journalistförbundets tidning Journalisten har gjort en stor granskning av de många turerna bakom Lärarförbundets tidningar, och har bland annat intervjuat tidigare tidningschef Annica Grimlund, som avgick i protest mot ändringarna i januari.

Hon anklagar i artikeln förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand för att ligga bakom försök att tygla in tidningarna. Detta efter att en artikel publicerades i vilken medlemmar kritiserade Lärarförbundets hållning i frågan om amnesti för afghanska gymnasieungdomar.

– De försökte strypa det fria ordet på grund av att ordförande är kränkt över en artikel. Det var vad som hände, säger Annica Grimlund till tidningen Journalisten.

Vi har revisorer som granskar oss

Hon uttrycker också en förhoppning att kongressen ska sätta stopp för utvecklingen. Inte mindre än 18 avdelningar motionerar mot förbundsstyrelsens beslut att ta bort tidningarnas granskande uppdrag, rapporterar Journalisten.

– Jag hoppas att kongressen står upp för yttrandefrihet och demokrati inom sitt eget förbund. Oavsett vad Johanna kommer med för snömos, så ska de ställa sig frågan varför medlemmarna inte skulle vilja att förbundet skulle kunna bli granskat av den egna tidningen. Det är ju medlemmarnas tidning, inte förbundsordförandens tidning, säger Annica Grimlund till Journalisten.

Ordföranden svarar på anklagelserna

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand bemöter i Arbetsvärlden anklagelserna som riktats mot henne.

I tidningen Journalisten anklagar Annica Grimlund dig för att vilja strypa det fria ordet efter att du ska ha blivit kränkt av en artikel. Har du en kommentar till det?

– Det är helt enkelt inte sant. Och tidningarna har fortfarande möjlighet att granska förbundet. Det finns inget granskningsförbud. Det är också fortfarande så att det är de enskilda chefredaktörerna som är ansvariga utgivare och tar beslut om vad som ska publiceras. Tidningarna har kvar sitt oberoende, säger Johanna Jaara Åstrand till Arbetsvärlden.

Lärarförbundet ordförande, Johanna Jaara Åstrand säger att tidningarna fortfarande kan granska förbundet.
Foto: Christine Olsson / TT

Jag utgår ifrån att de klarar av att hålla sig till sina professionella roller.

Varför vill ni att tidningarna ska samarbeta med kommunikationsavdelningen?

– Vi vill ge våra medlemmar så mycket värde som möjligt med våra sju tidningar. Deras huvuduppdrag är att leverera bra artiklar om läraryrkets förutsättningar, förbundets aktiviteter, granska politiken och skriva fördjupat om sådant som är viktigt för våra medlemmar. Det arbetet underlättas och ges mervärde av samarbete med vår kommunikationsavdelning.

Är det inte problematiskt att journalister och kommunikatörer ska arbeta sida vid sida?

– Jag utgår ifrån att de klarar av att hålla sig till sina professionella roller.

Är det inte en styrka för Lärarförbundets varumärke att ha tidningar som kan granska förbundet?

– Tidningarna kan som sagt fortfarande granska förbundet. Men vi har förtydligat att det inte är huvudsyftet med att vi spenderar 70 miljoner kronor varje år på våra tidningar, som ju ska leverera ett värde till medlemmarna i form av reportage och artiklar om deras verklighet och förutsättningar. Vi har revisorer som granskar oss.

Relaterad läsning

Visa artikelns 3 kommentarer
Kommentera
 1. Av Annica Grimlund 22 okt 2018:

  Kommentar till Johanna Jaara Åstrand

  Jag vill bemöta några av Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrands påståenden vilka hon har skickat ut per mail till förbundets kongressombud och intervjun med henne i Arbetsvärlden.

  Johanna Jaara Åstrand påstår att den process som har skett på Lärarförbundets tidningsavdelning bara är min personliga upplevelse. Det är inte sant. Det kan man se om man studerar Unionens och Journalistklubbens aktiviteter och skrivelser till ledning och förbundsstyrelse det senaste året. Man ser också tydliga tecken på att något är fel om man skulle studera hur antalet sjukskrivningar har ökat markant sedan i höstas och fortsatt nu efter nyår.

  Svar till Johanna Jaaras Åstrans påstående 1:

  Att en förbundsordförande för Sveriges tredje största fackförbund i ett mail till förbundets kongressledmöter påstår att en före detta anställd ljuger är minst sagt uppseendeväckande. Vid ett möte 24 januari, fick jag erbjudandet – av organisationschef Anneth Caprali, närvarande var även kanslichef Sixten Frixon och Unionens representant Kristina Hovlid – ett års lön ”om jag lade locket på” och inte pratade med media om min kritik gällande att ta bort tidningarnas granskade uppdrag. Jag tackade nej, via telefon och sms, till erbjudandet med en motivering varför, bland annat för att jag just värnade om öppenhet och att erbjudandet gick helt emot min etiska kompass. Jag undrade också vad medlemmarna skulle säga om de fick veta att ca 1 miljon kronor av deras pengar gick till att köpa en chefs tystnad. Ingen av de tre som fick sms:et svarade då att jag på något sätt skulle ha missförstått erbjudandet.

  Svar till Johanna Jaaras Åstrands påstående 2:

  När det gäller det granskande uppdraget så hävdar Johanna Jaara Åstrand att det inte innebär ett förbud för tidningarna att granska förbundet, men att de i första hand ska granska skolsverige. Det sistnämnda har tidningarna alltid haft och det har jag ägnat de senaste 17 åren åt. Vi journalister har även alltid känt oss förenade av tanken att det vi gör är kvalitetsjournalistik. För dessa två påståenden behövdes alltså ingen av de förändringar som nu har gjorts i det redaktionella programmet. Johanna Jaara Åstrand verkar också tro att revisorer och journalister har samma uppdrag, vilket ju är helt fel.
  Jag har ännu inte hört en enda vettig anledning till varför det granskande uppdraget är borttaget. När jakten på medlemmar står i vägen för den fackliga ideologin händer det som nu sker på Lärarförbundet.

  Svar till Johanna Jaaras Åstrands påstående 3:

  Johanna Jaara Åstrand var kränkt och förbannad över att Lärarnas tidning skrev om hennes ställningstagande då nätverket #vistarinteut hade krav på amnesti för de ensamkommande flyktingbarnen. Det vet hela ledningsgruppen som befann sig i ett och samma rum vid ett extrainkallat möte. Johanna Jaara Åstrand vill inte jämföras med Lärarnas riksförbund som i detta fall hade tagit ett positivt beslut för amnesti. Lärarförbundet framstod negativt på Facebook. Så visst har hon en personlig agenda, beslutet kanske inte var så väl förankrat.

  Johanna Jaara Åstrands tillgänglighet i media talar sitt eget språk. Men detsamma gäller tyvärr även hela förbundsstyrelsen. Allt jag nu har berättat för tidningen Journalisten har jag per mail påtalat förbundsstyrelsen utan att få en enda nyfiken fråga tillbaka. Jag har bland annat informerat om erbjudandet angående mitt avgångsvederlag och hotet att förändra journalisternas befattningar, om befattningen stod i vägen för den nya organisationen.

  Det är inte sant att tidningarna kostar förbundet 70 miljoner kronor. Redan då konsulterna från Reformklubben, hösten 2017, presenterade sina siffror protesterade jag och mina kollegor mot att de gjorde sken av att tidningarna kostar förbundet 70 miljoner kronor. Alla medlemmar som har en nischad ämnestidning betalar den ur egen ficka, med en så kallad ”tidningsavgift” utöver medlemsavgiften. Tidningarna kostar alltså förbundet ca 35 miljoner kronor om året som tas från kongressbudgeten.

  När Johanna Jaara Åstrand i sitt mail till kongressen ger sken av att medlemmar säger upp sina prenumerationer är sanningen den att är att när medlemsantalet går ner, sjunker av naturliga skäl även antalet som har en tidning.

  En undersökning 2016 visade – även om siffrorna antagligen är högre i dag, tvärt emot vad Johanna Jaara Åstrand påstår – att det var mellan 6 – 25 procent av Lärarförbundets medlemmar som ville läsa tidningen digitalt. En stor majoritet av lärarna som har nischade ämnestidningar vill läsa i pappersform och många sparar tidningen som referensmaterial.
  Förändringarna i det redaktionella programmet har inget med den digitala utvecklingen att göra, uppdraget att granska gällde även den digitala publiceringen.

  Slutligen vill jag poängtera att jag inte avgick för vad jag personligen upplevde det senaste året. Jag avgick för att jag protesterade mot att tidningarnas uppdrag att granska förbundets inre och yttre liv ströks utan att ta det till en kongress. Lärare och journalister har ett samhälls- och demokratiansvar som förenar oss. Vi är demokratins bärare i ett samhälle som behöver oss mer än på mycket länge. Ord gör skillnad och vi måste alla värna om dem. Jag hoppas att Lärarförbundets kongress röstar för ett demokratiskt och transparent förbund som värnar yttrandefrihet och respekterar journalisterna profession precis som lärare vill bli respekterade i sin profession.

  Annica Grimlund
  Fd chef för Lärarförbundets tidningsavdelning.

  • Av Fredrik Gräslund 27 okt 2018:

   Det heter nu att ”chefredaktörerna får besluta om granskning”. Vilka tillsätter dessa ?

 2. Av Jag heter Roland Cox 23 okt 2018:

  Även i mitt lilla nyhetsbrev i min bostadsrättsförening med 89 lägenheter driver jag benhårt att vi är till för medlemmarna, inte för styrelsen. Det förstår och accepterar de, med visst motstånd. Att en förbundsordförande för ett av Sveriges största fack inte fattar det, det är häpnadsväckande och upprörande.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar