”Tidningarna kan fortfarande granska oss” Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand (på bild) anklagas i en artikel i tidningen Journalisten för att vilja strypa det fria ordet efter att ha blivit kränkt av en artikel. Det är förbundets avhoppade tidningschef Annica Grimlund som står bakom anklagelsen. Foto: Jessica Gow / TT

”Tidningarna kan fortfarande granska oss”

Johanna Jaara Åstrand bemöter kritiken Flera avdelningar motionerar på kongressen mot förbundsstyrelsens beslut att ta bort medlemstidningarnas granskande uppdrag. I Arbetsvärlden bemöter Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand anklagelser som riktats mot henne i tidningen Journalisten av Lärarförbundets tidigare tidningschef Annica Grimlund.
22 okt 2018

Förbundsstyrelsen på Lärarförbundet möter ett stort motstånd på kongressen, som hålls 23–26 oktober, i frågan om förbundstidningarnas oberoende.

Det var i december förra året som förbundsstyrelsen tog beslut om ett nytt redaktionellt program för förbundets tidningar, där uppdraget att granska förbundet ströks.

Jag hoppas att kongressen står upp för yttrandefrihet och demokrati inom sitt eget förbund

Under våren togs ytterligare beslut av förbundsstyrelsen om en ny kommunikationsstrategi som överordnas det redaktionella programmet, med innebörden att all medlemskommunikation ska bidra till att stärka förbundets varumärke. Och strax därefter ännu ett beslut om att slå ihop tidningsavdelningen med kommunikationsavdelningen.

Journalistförbundets tidning Journalisten har gjort en stor granskning av de många turerna bakom Lärarförbundets tidningar, och har bland annat intervjuat tidigare tidningschef Annica Grimlund, som avgick i protest mot ändringarna i januari.

Hon anklagar i artikeln förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand för att ligga bakom försök att tygla in tidningarna. Detta efter att en artikel publicerades i vilken medlemmar kritiserade Lärarförbundets hållning i frågan om amnesti för afghanska gymnasieungdomar.

– De försökte strypa det fria ordet på grund av att ordförande är kränkt över en artikel. Det var vad som hände, säger Annica Grimlund till tidningen Journalisten.

Vi har revisorer som granskar oss

Hon uttrycker också en förhoppning att kongressen ska sätta stopp för utvecklingen. Inte mindre än 18 avdelningar motionerar mot förbundsstyrelsens beslut att ta bort tidningarnas granskande uppdrag, rapporterar Journalisten.

– Jag hoppas att kongressen står upp för yttrandefrihet och demokrati inom sitt eget förbund. Oavsett vad Johanna kommer med för snömos, så ska de ställa sig frågan varför medlemmarna inte skulle vilja att förbundet skulle kunna bli granskat av den egna tidningen. Det är ju medlemmarnas tidning, inte förbundsordförandens tidning, säger Annica Grimlund till Journalisten.

Ordföranden svarar på anklagelserna

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand bemöter i Arbetsvärlden anklagelserna som riktats mot henne.

I tidningen Journalisten anklagar Annica Grimlund dig för att vilja strypa det fria ordet efter att du ska ha blivit kränkt av en artikel. Har du en kommentar till det?

– Det är helt enkelt inte sant. Och tidningarna har fortfarande möjlighet att granska förbundet. Det finns inget granskningsförbud. Det är också fortfarande så att det är de enskilda chefredaktörerna som är ansvariga utgivare och tar beslut om vad som ska publiceras. Tidningarna har kvar sitt oberoende, säger Johanna Jaara Åstrand till Arbetsvärlden.

Lärarförbundet ordförande, Johanna Jaara Åstrand säger att tidningarna fortfarande kan granska förbundet.
Foto: Christine Olsson / TT

Jag utgår ifrån att de klarar av att hålla sig till sina professionella roller.

Varför vill ni att tidningarna ska samarbeta med kommunikationsavdelningen?

– Vi vill ge våra medlemmar så mycket värde som möjligt med våra sju tidningar. Deras huvuduppdrag är att leverera bra artiklar om läraryrkets förutsättningar, förbundets aktiviteter, granska politiken och skriva fördjupat om sådant som är viktigt för våra medlemmar. Det arbetet underlättas och ges mervärde av samarbete med vår kommunikationsavdelning.

Är det inte problematiskt att journalister och kommunikatörer ska arbeta sida vid sida?

– Jag utgår ifrån att de klarar av att hålla sig till sina professionella roller.

Är det inte en styrka för Lärarförbundets varumärke att ha tidningar som kan granska förbundet?

– Tidningarna kan som sagt fortfarande granska förbundet. Men vi har förtydligat att det inte är huvudsyftet med att vi spenderar 70 miljoner kronor varje år på våra tidningar, som ju ska leverera ett värde till medlemmarna i form av reportage och artiklar om deras verklighet och förutsättningar. Vi har revisorer som granskar oss.

22 okt 2018
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Nyheter
De viktigaste nyheterna två gånger i veckan