Miljonförlust att arbeta i kvinnodominerad sektor

Avtal 2016 Tjänstemän kan förlora flera miljoner i inkomst på att vara kommunalt anställd i många år, visar nya beräkningar av Vision.
12 jan 2016 | 15:12
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Lagom till avtalsrörelsen har fackförbundet Vision räknat på långsiktiga ekonomiska följder för några tjänstemannagrupper av att arbeta i kommunala sektorn jämfört med privat sektor.

Resultatet visar på en miljonförlust. Medellönen för en driftstekniker eller en ekonom inom IT i kommunal sektor var enligt SCB:s statistik från 2014 års löner nästan 10 000 kronor lägre månaden jämfört med samma jobb i privat sektor. Om löneskillnaden består under ett trettio år långt yrkesliv förlorar hen totalt 2,8 miljoner kronor bara i löneinkomst på att arbeta i kommunal sektor. Ungefär lika stor förlust blir det för en ekonom och för personalchefen drygt 3,1 miljoner kronor.

Påverkar även pensionen

Lönenivån får även effekt på både pensionen och värdet av övriga kollektivavtalsvillkor. Om alla har kollektivavtal motsvarande Visions skulle det innebära totala förluster på, som mest, nästan 5 miljoner kronor.

– Och vi har dessvärre anledning att tro att det ser likadant ut i andra yrken, säger Visions förbundsordförande Veronica Magnusson i en kommentar till rapporten.

Vision skriver i rapporten att dessa strukturella löneskillnader där kvinnodominerande branscher och sektorer värderas lägre än mansdominerade också kräver strukturella lösningar på olika fronter. Parterna på nationell nivå måste våga tänka nytt. Eftersom den lokala lönebildningen spelar stor roll är också den kommande avtalsrörelsen är en möjlighet att minska strukturella skillnader.

Vision menar att löneskillnaderna är en fråga för hela välfärdens kvalitet och uppmanar de lokala arbetsgivarna som också är politiker att kliva fram och ta ansvar: ” … anställda i de kvinnodominerande sektorerna och branscherna ska ha ett högre lönepåslag än de mansdominerande under ett antal år, för att kunna komma ikapp”.

12 jan 2016 | 15:12
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Visa artikelns 2 kommentarer
Kommentera
  1. Länkad till från noden.se - "noden trender vecka 03 2016 - Noden" 22 jan 2016:
    […] Miljonförlust att arbeta i kvinnodominerad sektor […] - Läs hela texten här
  2. Länkad till från noden.se - "NODEN TRENDER 4/2016 - Noden" 29 jan 2016:
    […] Miljonförlust att arbeta i kvinnodominerad sektor […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev