”Ett tungt misslyckande” LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson på LO:s representantskap på onsdagen. Foto: Pontus Lundahl/TT.

”Ett tungt misslyckande”

Avtalsrörelsen LO:s svårigheter att enas om en satsning på kvinnodominerade låglöneyrken fick ett högt pris: det blir ingen samordning av LO-förbundens avtalsrörelse. Beslutet skapar nu oro för vad som händer med stadgan i avtalsrörelsen.
21 okt 2015 | 13:09
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Trots ett omfattande arbete för att samla LO-förbunden kring gemensamma långsiktiga mål där en satsning på jämställda löner ingår, kunde inte LO enas om en låglönesatsning i avtalsrörelsen.

– Det blir ingen samordning av avtalsrörelsen i LO. Styrelsen har kommit fram till att var och en ska föra sina förhandlingar, meddelade Karl-Petter Torwaldsson representantskapet i dag, onsdag.

Det var med gråten i halsen som LO:s avtalssekreterare Thorbjörn Johansson berättade på dagens representantskap om det hårda arbetet som LO har lagt ner på att få enighet om långsiktiga mål som utgångspunkt efter att missnöjet varit stort efter den förra stora avtalsrörelsen 2013.

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson. Foto: Pontus Lundahl/TT.

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.
Foto: Pontus Lundahl/TT.

– En samordning förutsätter gemensamma uppfattningar om långsiktiga mål. Och den frågan som splittrar oss är jämställda löner, och det har splittrat oss tidigare.

Oförsonlighet

Han berättar att när man före semestrarna kom in i det förberedande arbetet inför avtalsrörelsen upplevde han att det fanns ganska stor oförsonlighet mellan förbunden. Samtal fördes enskilt med varje förbund, men frågan stod kvar i samma fastlåsta läge.

– Som sista desperata åtgärd kallade vi in hela avtalsrådet och hade en sluten omröstning om frågan. Och jag kommer aldrig i hela mitt liv tala om hur alla röstade. Men när vi var färdiga i söndags kväll konstaterade vi att: tyvärr. Tillräckligt många tunga förbund har sagt: nej, vi kan inte ställa upp på det.

– Det är fruktansvärt tungt för alla, och det är ett misslyckande. Vi föreslår representantskapet att årets avtalsrörelse ska ske i förbundsspecifika förhandlingar, konstaterade Thorbjörn Johansson dystert.

”En huggsexa kan försämra”

Svenskt näringslivs VD Carola Lemne säger i en kommentar att man förutsätter att de olika förbunden ändå tar sin del av ansvaret för lönebildning och sysselsättning. ”… en huggsexa om lönerna skulle allvarligt försämra förutsättningarna för Sveriges konkurrenskraft och fler jobb”, avslutar hon kommentaren.

Medlingsinstitutets nya generaldirektör Carina Gunnarsson kommenterar också LO:s beslut i dag på myndighetens hemsida:

– LO-samordningen har givit stadga åt tidigare avtalsrörelser och det är bekymmersamt att förbunden inte kunnat enas.

21 okt 2015 | 13:09
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar