LO:s arbetstidsutredning visar att inget av LO:s kvinnodominerade avtalsområden har arbetstidskonton, det vill säga att man förhandlat fram timmar som kan tas ut som semester, lön eller läggas till pension. Något som däremot är vanligt i mansdominerade branscher.
Nu vill LO gå fram gemensamt i förhandlingar med arbetsgivarna för en generell arbetstidsförkortning för alla heltidsanställda.
– Utgångspunkten är förhandling. Det är så vi löser det i Sverige, sade LO:s avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä på presskonferensen.
Organisationen väljer därmed en annan väg än den som diskuteras under Socialdemokraternas kommande kongress – en lagstiftad arbetstidsförkortning.
– Det är bra att det finns ett understöd i frågan, sade Veli-Pekka Säikkänen apropå Socialdemokraternas kongress.
– De får gärna prata om det, men vi ska fixa det här, kommenterade LO:s ordförande Johan Lindholm.
LO:s arbetstidsutredning landar i att en 35-timmarsvecka för medlemmarna skulle kosta mellan 1,7 och 3,1 procent av BNP. Det motsvarar ungefär 1-2 års BNP-utveckling.
I topp internationellt
Enligt LO är det relevanta internationella jämförelsemåttet arbetad tid per capita. Och där ligger Sverige med vår stora andel kvinnor på arbetsmarknaden i topp internationellt. Deltidsarbetande föräldrar och att äldre jobbar deltid i Sverige är något positivt, vilket fångas av måttet arbetad tid per capita, menar LO.
Enligt LO kan en timmes kortare arbetstid förväntas ge knappt en halvtimme i förlorad produktion. Orsaken att produktionsbortfallet blir så begränsat är att produktiviteten samtidigt höjs genom positiva hälsoeffekter med bättre återhämtning. Om timlönerna höjs ökar också trycket på effektiviseringar.
Press på effektivisering
Men i LO:s föreslagna förhandlingar förväntas man få betala kortare arbetstid med löneutrymme.
Arbetsvärlden frågade om inte detta tar bort pressen på effektiviseringar. Men det höll man inte med om.
– Det kommer att sätta tryck på att man ska effektivisera, menade Veli-Pekka Säikkälä.
– Vi ska inte vara sämre i Sverige än i våra grannländer. Det funkar där, det är klart att det funkar här också, svarade Johan Lindholm.
I höst kommer LO-förbunden gemensamt ta fram förhandlingsform, yrkanden och gemensamma strategier för förhandlingarna om att förkorta arbetstiden.