LO-TCO Rättsskydd har skurit ner på försäkringsjurister 7,5 tjänster försvann förra året på LO-TCO Rättsskydd. Foto: LO-TCO Rättsskyd

LO-TCO Rättsskydd har skurit ner på försäkringsjurister

Rättshjälp Fackens juridiska byrå, LO-TCO Rättsskydd, skar förra året ner på sju och en halv tjänster på försäkringssidan. Det framgår av årsredovisningen som presenterats nu.
27 jun 2023
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Under de senaste åren har allt färre ärenden som rör försäkringar för sjuka eller arbetsskadade kommit in till fackens juristbyrå, LO-TCO Rättsskydd. Det har nu lett till nedskärningar på byrån, något tidningen Lag&Avtal var först att berätta.

Sju tjänster på försäkringsrättssidan togs bort förra året. Enligt årsredovisningen har några jurister accepterat erbjudanden om omställning, medan andra gått över till enheten för arbetsrätt.

– Juristerna på försäkringsenheten fick möjlighet att välja om de ville ta erbjudandet eller inte, att frivilligt avsluta anställningen mot pengar. Det var ett sätt för oss att försöka klara av övertaligheten utan att behöva sätta i gång med att säga upp folk på grund av arbetsbrist. I stället kunde vi lösa det på det här sättet, säger Rättsskyddets vd Lena Maier Söderberg till Lag&Avtal

Färre får avslag på sjukpenning

Kvar är nu tio jurister som sysslar med försäkringsrätt. Politiska beslut som lett till färre avslag från Försäkringskassan i fall med sjukpenning är en orsak.

LO-TCO Rättsskydd

  • Driver juridiska fall för enskilda medlemmar i olika förbund, eller för förbunden.
  • Byrån är uppdelad i arbetsrätt och försäkringsrätt. Den första har med fall som rör löner, uppsägningar och annat arbetsrättsligt att göra. Medan försäkringssidan sysslar med arbetsskador eller sjukförsäkring.
  • LO-TCO Rättsskydd AB ägs till 90 procent av LO, och 10 procent av TCO. Nu är man 36 anställda.
+ Expandera

Lena Maier Söderberg tror också att det kan bero på brist på kunskap när det kommer till vad en sjuk eller arbetsskadad har rätt att få.

– Vi tror att det borde finnas fler ärenden som med framgång skulle kunna prövas. Därför har vi nu under året satsat lite på en informationskampanj just i det syftet att öka kunskapen kring arbetsskadeförsäkringar, säger hon till Lag&Avtal.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar