Tidöavtalet – tuffare tag i tiden Foto: TT
Ledare

Tidöavtalet – tuffare tag i tiden

Regeringsbildningen Skattesänkningar för dem som arbetar. Bidragstak för dem som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Den nya regeringens inriktning är tänkt att göra livet hårdare för arbetslösa och icke-svenska medborgare.
14 okt 2022 | 16:18
+1
4
+1
2
+1
0
+1
0
+1
2
+1
4

Låt oss börja med det positiva i det nya Tidö-avtalet. Ett jobbskatteavdrag med fokus på låginkomsttagare är inte dumt tänkt – tänk om alla jobbskatteavdrag haft den inriktningen! Här tycker jag mig också ana insikter om att staten bör ta ett större ansvar för välfärdens finansiering. Glädjande är tankar om att omställningsstödet ska stärkas med ett omställningsuppdrag till högskolan och att man ska bidra till att fler ska vilja arbeta i vården.

När det gäller asylsökande, icke-svenska och arbetbslösa plockas en obehaglig piska fram

Andra morötter och godbitar för dem som har ett jobb eller äger företag är skattelättnader för personaloptioner, borttagen skatt på sparande i ISK på de första 300 000 kronorna och förmånligare 3:12-regler för fåmansbolag. Sänkningen av skatten på ISK är dock lite som extra grädde på toppen av en prinsesstårta – inte helt motiverad.

När det gäller människor som är asylsökande, icke-svenska medborgare, arbetslösa eller bor i utsatta områden plockas en obehaglig piska istället fram.

Bidragstaket kommer fattiggöra barn i stora familjer, det ska ställas hårdare krav på aktivitet och eventuellt samhällstjänst för ekonomiskt bistånd, att omhänderta barn ska bli enklare, asylsökande ska själva betala för asylprocessen, rätten till tolk inskränkas, ickesvenska medborgare ska ”kvalificera sig” för välfärd, hemspråk utredas, visitationszoner upprättas, tiggeriförbud utredas, antalet kvotflyktingar minimeras, uppehållstillstånd ska vara tillfälliga, biståndet ska fokusera på att mottagarländerna hindrar migration och tillåter återvandring och icke-svenskar riskera utvisning om de uppvisar ” bristande vandel” eller inte ”uppvisar respekt i förhållande till grundläggande svenska värderingar”.

Människor utan jobb eller svenskt medborgarskap ska disciplineras till att hålla sig i schack, helt enkelt. Med rättsosäkra formuleringar kring ”respekt” och ”svenska värderingar”.

Inom kriminalpolitiken ska fängelseplatserna kraftigt expandera, straffrabatter avskaffas, gängkriminellas straff dubblas, anonyma vittnen införas, häktning bli enklare, sluten ungdomsvård utökas, unga utsättas för mer hemliga tvångsmedel och kroppsvisitering, provokativa åtgärder stärkas, anonyma vittnen införas, kameraövervakning öka och preventiva tvångsmedel öka.

Om du är utlänning, kriminell, bor på en viss plats eller umgås med vissa människor så är tröskeln för statens integritetskränkande tvångsåtgärder väldigt låga, jämfört med för andra.

Det finns en ojämlikhet mellan de som är födda i landet och har ett jobb och de som är födda utomlands eller är arbetslösa

Det finns en ojämlikhet här mellan de som är födda i landet och har ett jobb, och de som är födda utomlands eller är arbetslösa som är radikal. Och den är både ekonomisk och juridisk. En redan skarp gräns förstärks allt mer av repressiva åtgärder beroende på vem du är.

Men de ekonomiska konsekvenserna av politiken återstår ändå att bedöma till dess att en budget presenteras. Här ska både bibehållen a-kassa och sänkta skatter rymmas, liksom höjda försvarsutgifter och åtgärder mot en ”elprischock”. Utan att det driver på inflationen. Alltid något för den avgående regeringen att trösta sig med.

14 okt 2022 | 16:18
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev