Maciej Zarembas text i DN Kultur är en svidande uppgörelse med marknadiseringen av vården i Stockholm för marknadiseringens skull. En marknadsliberal ideologi som i normala fall inte har några problem med patientavgifter för att hindra allt för friska att söka vård, har med nätläkarbolagen släppt alla hämningar i motsatt riktning.
Resultatet är unga vuxna som ringer nätläkarna för halsont, och vården dräneras på miljonbelopp.
Zaremba beskriver hur ”likbilar från äldreboenden, där ingen doktor satt sin fot på flera månader, passerar bilder på uppspelta läkare som med mäklarleenden lovar att när som helst åtgärda mitt minsta besvär.”
Pandemin har onekligen uppenbarat enorma luckor i vården och i försäkringssystemen. Om politiken kommer att dra lärdom är högst oklart. De fortsatta besparingarna på förlossningsvården där barnmorskorna uppmanas bidra med sparidéer talar för att svältkuren fortsätter.
Höjd a-kassa medför bättre jobbsökande
De flesta insåg däremot att karensdagar, haltande sjukförsäkring och en totalt urholkad a-kassa inte längre var hållbara. Om vi ska kunna studsa tillbaka från den här krisen kan inte de som drabbats, först tvingas ned till botten. Sjunker vi för långt ner i gropen, blir det till slut omöjligt att ta sig upp.
Det har också kommit forskning i pandemins spår som visar hur till exempel höjd a-kassa inte alls bidrar till högre arbetslöshet.
Amerikanska forskare visar tvärtom att människor istället för att slänga iväg desperata ansökningar, istället söker rätt jobb med bättre a-kassa. Arbetslösheten ökar inte, utan människors välfärd ökar istället.
Likaså kunde IFAU för en tid sedan konstatera att förlängd a-kassa inte gav högre arbetslöshet för arbetslösa med barn.
Vård och trygghet är en investering
Det är kanske inget nytt, men pandemin har gjort det tydligare än någonsin: vård och trygghet är inte en kostnad. Det är en investering i människor. För att de ska kunna komma tillbaka när krisen är över. Vara friska. Ha en relevant utbildning. Och söka rätt jobb.
Kanske kan marknadiseringen till och med vara ett sätt att göra det tydligare. Behovet av trygghet finns där. Det har ett värde som kan konkretiseras i ersättningssummor.
Att laga sjukförsäkringen och höja a-kassan permanent är därför det bästa skyddet mot nya kriser. Tillsammans med en vård där människor kan tänka sig att arbeta.
Detta blir ju tyvärr inte den sista krisen som vi som samhälle måste försvara oss emot.