Facken kommer börja bry sig om klimatet Ur SVT Morgon.
Ledare

Facken kommer börja bry sig om klimatet

Packa lätt, spara på vattnet, handla lokalt och använd färre plastpåsar. Det är lätt att göra sig lustig över SVT Morgons klimatsmarta restips inför flygturen till semesterparadiset. Eller att förskräckas djupt ner i själen.
25 okt 2018 | 14:39
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Fokuset är så fjärran från vad som behöver förändras för att vi ska kunna känna igen oss på den här planeten. Inslaget är samtidigt ett fantastiskt tidsdokument över hur vi såg på klimatfrågan ett kort ögonblick 2018. Dels fokuset på de marginella företeelser som antalet plastpåsar istället för flygresan utgör (det krävs förresten cirka 18 000 plastpåsar för att motsvara koldioxidutsläppen för en thailandsresa). Dels på att individuella val skulle spela någon större roll för klimatets utveckling.

De goda nyheterna för klimatet är annars att koldioxidutsläppen globalt de senaste åren stannat av och ligger still på en hög nivå eller till och med minskar något. Trots att tillväxten tuggat på. Kol har ersatts med gas och förnybar energi. Tillväxten har enkelt blivit mindre beroende av koldioxid.

Den dåliga nyheten är att det inte räcker på långa vägar. Utsläppen måste ner till noll år 2040 om vi ska nå 1,5-procentsmålet. Inte omöjligt, men i dagens politiska läge helt orealistiskt.

Varför inte börja med att alla EU-länder pytsar in 3 procent av sin BNP till en gemensam klimatforskningspott?

Hälften av koldioxiden kan vi teoretiskt komma åt med dagens tekniker, hävdar en del (Jenkins och Thernstrom). Byt ut kol mot gas i värmeverk. Öka effektiviteten. Det är det som sker nu. Det skulle bara behöva ske i större skala. Och på fler områden än just elproduktion. Transporter, framställande av stål och cement, jordbruket, skrogsbruket. Alla sektorer måste ställa om. Den andra hälften kräver troligen teknikutveckling. Vi skulle på global nivå behöva avsätta betydande resurser för forskning. Varför inte börja med att alla EU-länder pytsar in 3 procent av sin BNP till en gemensam klimatforskningspott?

Uppropet från franska toppstudenter häromdagen där de lovade att inte arbeta på företag som inte tar klimathotet på allvar, är ett tecken på att klimatfrågan allt tydligare flyttar in i arbetslivet. Svensk fackföreningsrörelse har hittills trevat vad gäller klimatet. I till exempel Kanada har man kommit längre. Där kan gröna kollektivavtal omfatta sådant som gratis kollektivtrafik och kartläggning av avfallshantering.

I takt med att klimatfrågan växer i samhället och för de anställda kommer facket att aktiveras. Frågan är inte om, utan när.

Och SVT kommer aldrig göra om det där ”klimatsmarta” resereportaget.

25 okt 2018 | 14:39
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev