Det är LO:s ordförande Susanna Gideonsson som tronar på toppen när det kommer till genomslag i det svenska medielandskapet.
Trots en vår där nyhetsrapporteringen dominerats av internationella frågor som invasionen av Ukraina räknar Arbetsvärlden över 150 pressklipp för Susanna Gideonsson från årsskiftet till och med 30 juni 2022. Det är ungefär 23 procent färre än samma period 2021, då fackliga frågor som las-förhandlingarna var i mediafokus.
Under början av valåret har Susanna Gideonsson bland annat i DN kommenterat LO:s rekordsatsning för att Socialdemokraterna ska vinna valet i höst. LO avsätter 30 miljoner kronor till valkampanjen och lägger ytterligare tiotals miljoner på utbildningar och samtal.
Om kartläggningen
Källorna i den här rankingen har valts ut på basis av räckvidd och relevans för det offentliga samtalet och har tagits fram i Retriever. Källorna är: Aftonbladet, Dagens industri, Dagens nyheter, Expressen, GT, Göteborgsposten, Kvällsposten, SR, Svenska dagbladet, SVT, Sydsvenskan, TV4. I vår topplista har vi framför allt tittat på förbundsordföranden, vd och i vissa fall har vi även tagit med vice ordförande och framträdande tjänstemannaroller. Vi har tittat på perioden 1 januari – 30 juni 2022.
Ställer krav på S
I en debattartikel i Aftonbladet radar Susanna Gideonsson också upp en lista med krav på Socialdemokraterna. Hon kräver ökade resurser till skola, vård och omsorg och stopp för vinstintressena.
I topp tio har hon sällskap av sju fackliga kollegor, och bara två representanter från arbetsgivarsidan. Jämfört med 2020 har facken ryckt ifrån: då, med covidrestriktioner, korttidsstöd och avtalsrörelse, så var sex representanter i topp tio från arbetsgivarsidan.
Arbetsvärlden tar hjälp av Daniel Olsson, ansvarig för Westanders specialistområde Arbetsmarknad, för att förstå fackens genomslag.
Arbetstagarens kamp för schyssta villkor på jobbet är en starkare berättelse
– Arbetsmarknadens parter, och då framför allt de fackliga organisationerna, är i högsta grad en röst att räkna med i den allmänpolitiska debatten, säger Daniel Olsson.
– Att Polisförbundet, Vård- och Läkarförbundet och de bägge lärarfacken kommer högt på listan säger både något om vilka frågor som har diskuterats mest de senaste åren och att det finns skickliga opinionsbildare på förbundskontoren.
Varför dominerar fackens representanter?
– Därför att arbetstagarens kamp för schyssta villkor på jobbet är en starkare berättelse än den som arbetsgivarorganisationerna kan måla upp. Ett mer handfast svar är att näringslivet är bättre på att organisera sin opinionsbildning genom tankesmedjor och fristående påverkansorganisationer. Vilket i sig förmodligen har att göra med utmaningen att uppfattas som Goliat, säger Daniel Olsson.
Hur viktigt är det att ha kända profiler?
– Mindre viktigt än vad folk kanske tror. Som vd eller förbundsordförande representerar du ofta den organisation som redan har tolkningsföreträde i frågor som debatteras på din sida av arbetsmarknaden. Det ger ett mandat som är starkare än den enskilda talespersonens. Därför är det viktigt att förbundsordföranden tränas i att företräda sin organisation medialt, säger Daniel Olsson.
Lärarfacken går ihop
En av årets raketer på listan är andraplatsens Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund. Hon har bland annat kommenterat skolans behov av resurser för att ta emot barnen som flyr undan Putins krig mot Ukraina, dådet i Malmö där två kvinnliga lärare dödades av en elev och sammangåendet mellan de båda lärarfacken.
Där behoven är som störst får inte eleverna det stöd de har rätt till
Inte minst fick Lärarnas Riksförbund spridning med rapporten ”Specialpedagogik på undantag” som visar att det finns bristande tillgång till kompetens för att hjälpa de elever som har störst behov av stöd.
– Där behoven är som störst får inte eleverna det stöd de har rätt till. I till exempel Botkyrkas högstadieskolor finns i genomsnitt färre speciallärare och specialpedagoger per elev jämfört med Danderyds, skriver Åsa Fahlén i en debattartikel i Aftonbladet.
Bilar i fokus
På tredjeplats hamnar en representant för arbetsgivarsidan. Det är Mattias Bergman, vd för branschförbundet Mobility Sweden (tidigare Bil Sweden), som bland annat kommenterat brist på laddstationer i Sverige, färre nybilsregistreringar och leveransproblem med stigande begagnatpriser.
Han har också kommenterat hur inflationen pressar upp priset på flera elbilar över taket för miljöbonus, som är 700 000 kronor.
Nästa representant för arbetsgivarorganisationer på listan är Svenskt Näringslivs vd Jan-Olov Jacke som intar niondeplats.
Är det bättre att ha profiler eller att synas som organisation? Svenskt Näringslivs varumärke kanske är bättre om vd blir mindre viktig?
– Ett starkt varumärke ska vara tydligt, välkänt och positivt laddat. Det kräver en långsiktig strategi som Svenskt Näringsliv har arbetat med i 120 år. I längden gissar jag att Svenskt Näringslivs varumärke har en större påverkan på den sittande vd:n än tvärtom, säger Daniel Olsson.
Han tror inte heller att det är lika viktigt för arbetsgivarorganisationerna att synas i nationella medier som det är för facken.
– Facken behöver samordna sin opinionsbildning med medlemsrekryteringen på ett annat sätt än arbetsgivarna. Undantaget är såklart enskilda frågor med ett högt samhällsintresse, där riksmedia är den främsta spelplanen för bägge parter, säger Daniel Olsson.
Vad måste fack och arbetsgivarorganisationer särskilt tänka på när de syns i media?
– Här delar nog arbetsgivarna och facket samma utmaning – att förklara varför den svenska modellen fortfarande är relevant 2022. Anslutningsgraden är oroväckande låg på många delar av arbetsmarknaden och media är en nyckel för att nå de företag och medarbetare som i dag står utanför systemet.
Pilotstrejk och SAS-kris
En annan representant som går starkt framåt i årets rankning är fjärdeplatsens Martin Lindgren, ordförande för Svensk Pilotförening, som hamnat i strålkastarljuset i samband med SAS-krisen och hotet om en pilotstrejk (som nu blivit verklighet).
Han har bland annat anklagat SAS för att inte följa reglerna som gäller på svensk arbetsmarknad.
I stället vill man dela upp oss på olika arbetsgivare
– SAS är inte berett att följa den svenska modellen. Bolaget vill inte att piloterna ska vara samlade som ett kollektiv och förhandla som ett kollektiv, trots att vi utför samma arbete, säger Martin Lindgren till Svenska Dagbladet.
På femteplats i listan hamnar ytterligare en raket, Johanna Jaara Åstrand, ordförande Lärarförbundet. Hon har slagit larm om att det saknas mer än 30 000 behöriga förskollärare i Sverige. Hon har också kritiserat Skolverkets ambition att rekrytera 4 000 lärare för att rätta nationella prov på kvällar och helger.
– Om det är så att man vill komma åt arbetsbelastningen finns det andra sätt att göra det, till exempel att minska antalet nationella prov, säger Johanna Jaara Åstrand till TT.
Nykomlingar hamnar högt
De nya chefsekonomerna Laura Hartman på LO-ekonomerna och Sven-Olov Daunfeldt på Svenskt Näringsliv slår sig också in på listans sjätte och tjugotredje plats.
Har arbetsgivarsidan en annan strategi att påverka mer genom tankesmedjor? Timbro är tex starkare än fackens tankesmedjor både resursmässigt och i mediegenomslag.
– Ja, det får man väl säga. De senaste åren har Katalys tagit stora steg framåt, men Timbro närmar sig ett halvsekel av framgångsrik opinionsbildning och påverkansarbete. Det är svårslaget, säger Daniel Olsson.
Är det några namn från fack eller arbetsgivarorganisationerna som du tycker har synts på ett särskilt positivt sätt eller som har gjort ett väldigt bra jobb i medieframträdanden?
– Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro och polisernas fackordförande Lena Nitz har bägge suttit i över tio år och gjort sina medlemmars intressefrågor till riksangelägenheter, säger Daniel Olsson.
– Therese Svanström på TCO var skicklig i att använda pandemin för att lyfta tjänstemännens arbetsmiljö och distansarbetsfrågan. Arbetsgivarsidans Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv, är alltid kunnig, tydlig och rakt på sak.
Topplistan för 2022 (grön = facklig, lila = arbetsgivarorganisation):
1 Susanna Gideonsson, ordförande LO
2 Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas riksförbund
3 Mattias Bergman, vd Bil Sweden (branschförbund)
4 Martin Lindgren, ordförande Svensk Pilotförening
5 Johanna Jaara Åstrand, ordförande Lärarförbundet
6 Laura Hartman, Chefsekonom LO
7 Johan Lindholm, ordförande Byggnads
8 Malin Ragnegård, ordförande Kommunal
9 Jan-Olof Jacke, vd Svenskt Näringsliv
10 Lena Nitz, ordförande Polisförbundet
11 Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet
11 Sofia Rydgren Stale, ordförande Läkarförbundet
13 Torbjörn Johansson, avtalssekreterare LO
13 Tommy Wreeth, ordförande Transport
15 Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen
16 Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet
17 Sofia Larsen, vd Svensk handel
18 Jonas Siljhammar, vd VISITA
19 Mats Kinnwall, chefsekonom Teknikföretagen
20 Katarina Lundahl, chefsekonom Unionen
20 Marie Nilsson, ordförande IF Metall
20 Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen
23 Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR
23 Sven-Olov Daunfeldt chefsekonom på Svenskt Näringsliv
25 Martin Linder, ordförande Unionen
25 Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv
27 Therese Svanström, ordförande TCO
28 Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen
29 Gabriella Lavecchia, ordförande SEKO
30 Veronica Magnusson, ordförande Vision
30 Ulrika Lindstrand, ordförande Sveriges Ingenjörer
30 Therese Guovelin, förste vice ordförande LO
30 Andreas Miller, ordförande Ledarna
34 Stefan Koskinen, arbetsmarknadspolitisk chef Almega
35 Håkan Svärdman, samhällspolitisk chef Forena
35 Per-Olof Sjöö, ordförande GS
37 Erik Helgesson, styrelseledamot Hamnarbetarförbundet
37 Ann Öberg, vd Almega
39 Anna-Karin Hatt, vd Lantbrukarnas riksförbund
39 Martin Wästfelt, förhandlingschef Unionen och PTK
39 Staffan Isling, vd SKR
42 Matz Nilsson, ordförande Sveriges skolledarförbund
43 Per Hidesten, vd Industriarbetsgivarna
43 Anna Troberg, ordförande DIK
45 Klas Wåhlberg, vd Teknikföretagen
45 Simon Norrthon, ordförande Scen & Film
47 Annelie Söderberg, förhandlingschef Vårdförbundet
48 Torbjörn Hållö, LO-ekonom
48 Britta Lejon, ordförande ST
48 Magnus Höij, förbundsdirektör Innovationsföretagen
48 Per Norlander, förste vice ordförande Sveriges Ingenjörer
48 Anna Nordin, förhandlingschef Svensk Handel
53 Åsa-Pia Järliden Bergström, LO-ekonom
53 Göran Arrius, ordförande Saco
53 Eva Guovelin, ordförande Livs
53 Lars Fresker, ordförande Officersförbundet
57 Jan Granvik, ordförande Musikerförbundet
57 Lee Wermelin, ordförande Akavia
57 Chaim Zlotnik, ordförande Sveriges tandläkarförbund
57 Camilla Frankelius, förhandlingschef Sveriges Ingenjörer
61 Maria Rönn, förste vice ordförande Lärarförbundet
61 Svante Tideman, förste vice ordförande Lärarnas riksförbund
61 Ida Kåhlin, ordförande Sveriges Arbetsterapeuter
61 Magnus Pettersson, ordförande Fastighetsanställdas
61 Ola Månsson, vd Installatörsföretagen
61 Jeanette Hedberg, förhandlingschef SKR
61 Tomas Undin, Teknikföretagen och Teko
68 Pontus Georgsson, ordförande Pappers
68 Bror Holm, ordförande Kyrkans akademikerförbund
68 Mats Högblom, ordförande Sjöbefälsföreningen
68 Malin Löfsjögård, vd Svensk Betong
68 Mats Åkerlind, vice vd Byggföretagen
73 Linda Palmetzhofer, ordförande Handelsanställdas förbund
73 Anders Johansson, ordförande Forena
73 Patrik Eidfelt, vd Kompetensföretagen
73 Mathias Åström, förhandlingschef Lärarförbundet
73 Carina Håkansson, vd Skogsindustrierna (branschförbund)
73 Johan Lindgren, ordförande Tull-Kust
73 Olof Holmer, vd KTF