Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse.
Godkänn
Därför lockar Sverigedemokraterna utlandsfödda Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson inför partiets landsdagar 2017. Foto: Alexander Larsson Vierth/ TT

Krönika Därför lockar Sverigedemokraterna utlandsfödda

Krönika Allt fler som själva invandrat röstar på Sverigedemokraterna. Mekanismerna är desamma över hela världen. Men utlandsfödda kommer aldrig vara annat än parasiter för främlingsfientliga krafter, hur framgångsrika de än blir, skriver Anders Rydell.
16 jan 2018

De senaste åren har SCB:s partisympatiundersökning visat på något märkligt – nämligen ett successivt ökat stöd för Sverigedemokraterna hos personer med utländsk bakgrund.

2014 stödde 1,4 procent av kvinnor i denna grupp Sverigedemokraterna, 2017 hade stödet ökat till över 10 procent. Bland utlandsfödda män var stödet ännu högre, 15,4 procent.

Hur kan man förklara att ett invandringskritiskt parti med nynazistiska rötter lockar personer med så kallad ”utländsk bakgrund”? Vid en första anblick kan det framstå som märkligt, men fenomenet är varken nytt eller unikt för Sverige.

I första hand är det absurt att tro att ”utlandsfödda” på något sätt skulle vara en homogen grupp som delar politiska värderingar. De kulturella, politiska och sociala skillnaderna i denna ”grupp” är lika stora som de är över resten av hela världen. I många fall är det enda de delar att de har kommit till just Sverige.

Men det finns också andra förklaringar till varför vissa grupper tycks rösta emot sina egna intressen – de anser nämligen inte att de gör det.

Att en majoritet av de i gruppen ”hispanics” som röstade i USA 2016 lade sin röst på Hillary Clinton är knappast förvånande, däremot att nästan 30 procent av dem lade sin röst på Donald J. Trump. Samma man som kallar mexikaner våldtäktsmän och lovat att bygga en mur mot Mexiko. Hur går det ihop?

I grunden handlar det om minoritetsgruppers utsatthet i ett majoritetssamhälle. I USA:s historia har nya grupper alltid utmålats som ett hot mot det vita brittisk-protestantiska majoritetssamhället och dess värderingar och kultur. Svenskar, kineser, irländare, italienare, polacker, judar, ryssar har sett som nationens dödgrävare av konservativa och nationalister. Idag är det, som bekant, mexikaner.

Tyvärr har det inte varit ovanligt att företrädare för tidigare emigrantgrupper i USA attackerat de nya invandrarna, på så sätt har skuldbördan flyttats över på någon annan.

Rädslan är att åratal, decennier, av arbete för att integrera sig i det nya samhället går om intet.

När främlingsfientliga stämningar blossar upp i majoritetssamhället mot nykomlingar riskerar helt enkelt hatet att spilla över även på andra minoriteter – alla ”invandrare”. Att distansera sig blir därför en slags självbevarelsedrift. Rädslan är att åratal, decennier, av arbete för att integrera sig i det nya samhället går om intet.

Det är alltid en mindre grupp som står för hatretoriken, men det räcker för att sprida skräck.

Det är svårt att inte betrakta det ökade stödet för Sverigedemokraterna i gruppen utlandsfödda som en direkt konsekvens av det större antalet flyktingar som kom 2015 och den debatt, repressiv flyktingpolitik och främlingsfientlighet som följt.

Att ge sitt stöd till invandringskritiska och främlingsfientliga krafter i hopp om att själv, eller den egna gruppen ska bli accepterad är ett misstag.

Men att ge sitt stöd till invandringskritiska och främlingsfientliga krafter i hopp om att själv, eller den egna gruppen ska bli accepterad är ett misstag. Det går inte att bekämpa sådant hat med integration eller stöd.

För i grunden spelar det ingen roll hur integrerad, assimilerad och anpassad en invandrare, emigrant eller flykting är – i nationalistens, högerextremistens och rasistens ögon är en främling alltid en främling. Det spelar ingen roll hur hårt du arbetar, hur bra du kan språket, hur djupt du anammar landets ”värderingar”. Det spelar ingen roll om du lyckas eller hur mycket du bidrar.

Historien har visat det om och om igen, inte minst i fallet med två av Europas historiskt sett mest utsatta minoriteter, judar och romer. Under 1800-talet valde många judar i Europa vägen mot assimilering i hopp om att undfly förtryck och utanförskap. De övergav språk, religion och kultur för att bli ”européer”.

De var extremt framgångsrika och kom att excellera på nästan varje område – kultur, ekonomi, vetenskap. Problemet var naturligtvis att de var ”för” framgångsrika. I högerextrema kretsar formades idén om en världsomspännande judisk konspiration, där judar var listiga utsugare som lurade” vanliga” stackars naiva tyskar, fransmän och svenskar.

News

Medan judarna sågs som utsugare ovanifrån betraktades Europas romer av högerextremister som en börda underifrån. De ansågs omöjliga att integrera. Att lyckas eller inte lyckas spelade ingen roll. I slutändan var judar och romer samma sak i fascisternas ögon, parasiter på samhällskroppen. Vart dessa idéer förde oss vet vi.

Vi kan och måste lära av historien. Sanningen är att dagens främlingsfientliga krafter, hur mycket de än bedyrar det, aldrig skulle nöja sig med språktest och värderingskontrakt. Och det som de själva kallar ”integration” är bara ett försteg till helvetet.

16 jan 2018
Visa artikelns 4 kommentarer
Kommentera
 1. Av Jimmy 17 maj 2018:

  Det är sorgligt att ni visar så stor okunskap angående detta ämnet och missar den viktigaste anledningen för att en stor andel invandrare ska rösta på SD.
  Jag är invandrare själv och kommer förmodligen att rösta på SD första gången i mitt liv. Känner till många andra invandrare som kommer att göra detsamma.
  Varför? Det finns flera anledningar, några av de har du beskrivit själv i din artikel men du missade den absolut viktigaste.
  Vi vill inte leva i en islamistisk stat. Läs en gång till och blanda inte islam som religion med islam som ideologi. Det finns inte men och om- vi vill inte leva i en islamistisk stat. Vi vill inte att hela Sverige ska se ut som Malmö eller Södertälje och vi är på väg dit nu. Vi vill inte leva i ett land där moskeer med böneutrop växer som svampar efter regnet. Vi vill inte leva i ett land där imamer kallar homosexuella för depraverade människor som bör dödas och får inget straff alls. Vi vill inte leva i ett land där gamla pensionärer som slet i hela sitt liv för Sverige har inga pengar till tandläkare och de som kom 2015 som falska migranter ( en absolut majoritet av de kommer från länder där finns inget krig) får tandvård för 15 kronor.
  Det är sjukt och onormalt och vidrigt.
  Hoppas att du förstår nu men jag är inte en så stor optimist.

  Mvh
  En invandrare som ska rösta på SD ( och hans fru också)

  • Av Mucka 24 jul 2018:

   En grundlig och korrekt analys. Väl skrivet, från en annan invandrare som är trött på utvecklingen i Sverige.

 2. Av Jag heter Maja 12 jul 2018:

  Här har du en invandrare till.
  F.d. illegal och f.d. asylsökande med verkställt utvisningsbeslut trots jobb och inkomst högre än 35 000 kr/mån.
  Jag är som många andra hårt arbetande invandrare vill att mina skattepengar ( var höginkomsttagare innan mina KTH-studier i ekonomi) går inte till vår gemensamma välfärd utan till det svarta hålet som heter flyktingmottagande och integration.
  se statens årsredovisningar de senaste åren…

 3. Av Jag heter Mats Z 20 jul 2018:

  Hej,

  Som så många andra etablerade pk politiker och journalister missar du helt poängen och kan inte förstå problematiken och vad som håller på och hända i samhället!

  Det brister i självkritik och verklighetsförankring hos Er som grupp!

  Jag är infödd svensk med rötter från 1500-talets Småland!

  Jag är inte nazist, fascist, rasist eller invandrarfientlig!

  Jag har många etablerade invandrarvänner och anser dem vara en stor tillgång för landet och vår kultur och framgång!

  Jag läste den enda kommentar som din artikel hade fått av just en invandare!

  Jag kan bara hålla med han/hon!

  Jag och min fru kommer att för första gången rösta på SD och detta med stolthet, förnuft och humanism!

  SD må ha sina rötter var som men det viktiga är vad de vill och är nu!

  Lyssna på dem och på Jimmie så förstår du deras förändring!

  Fler och fler akademiker röstar på dem!

  Fler och fler kvinnor röstar på dem!

  Och tack o lov fler och fler etablerade och välintegrerade invandare röstar på dem!

  För guds skull skräm inte folk med jude/rom-jämförelser eller Trump-Mexico analogier.

  Vi är inte dumma eller blinda!

  Man ska vara nationalist! Varför inte?

  Tycker du att norrmän, danskar och finnar är nazister, fascister, rasister, inhumana och invandrarfientliga?

  Med vänlig hälsning,

  /Mats Z
  PS! Dina analyser är totalt värdelösa och felaktiga! Lämna din bubbla och gå ut i samhället!

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

News
De viktigaste nyheterna en gång i veckan
Copyright © Arbetsvärlden 2017 | Linnégatan 14
114 94 Stockholm
Telefon 08-782 93 12 | red@arbetsvarlden.se
Ansvarig utgivare: Mikael Feldbaum
Arbetsvärlden ges ut av Tjänstemännens
Centralorganisation, TCO.