EU:s kristdemokrater vänder sig emot egna förslaget om minimilöner Kristdemokraternas Sara Skyttedal i EU-parlamentet under en session i Strasbourg Foto: Fredrik Persson / TT

EU:s kristdemokrater vänder sig emot egna förslaget om minimilöner

Europeiska minimilöner Den största gruppen i Europaparlamentet, konservativa EPP, motsätter sig direkta förhandlingar om minimilönedirektivet på det underlag som finns. På svenska KD-politikerna Sara Skyttedals initiativ kommer gruppen kräva en ny behandling av parlamentets ståndpunkter i december.
Carl von Scheele
23 nov 2021 | 08:40
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

På torsdag eftermiddag ska Europaparlamentet rösta om dess båda rapportörer kan börja förhandla om minimilönerna med det underlag som finns eller om det först måste diskuteras i plenum. Det sker i så fall när parlamentet samlas i Strasbourg i december.

− Det är enormt stort att den största partigruppen i parlamentet väljer att gå emot ett mandat som är framtaget av sin egen rapportör. Detta är det första steget för att vi ska kunna skydda den svenska modellen med hjälp av EU-lagstiftning, säger Sara Skyttedal till Arbetsvärlden.

Än har man inte säkrat en majoritet bakom en ny behandling av underlaget.

I parlamentet finns ett underlag som innehåller dess ståndpunkter i förhandlingarna med ministerrådet och EU-kommissionen om minimilönedirektivets slutliga utformning.

Parlamentet och ministerrådet måste vara överens om direktivet ska kunna antas.

EPP går emot sin egen rapportör

Förhandlingsunderlaget har tagits fram av den kristdemokratiska parlamentarikern Dennis Radtke tillsammans med socialdemokraten Agnes Jongerius. Beslutet i EPP-gruppen, med dess 177 ledamöter, är alltså att gå emot sin egen rapportör.

En anledning till EPP-gruppens revolt är den avsevärda skärpning av direktivets innehåll som rapportörerna fått majoritet för i sysselsättningsutskottet, och som enligt utskottets beslut skulle gå direkt till förhandlingarna utan behandling i plenum.

EPP-gruppens beslut är ett stort steg mot en majoritet för en förnyad diskussion om det av många kritiserade förhandlingsunderlaget, men den här gången i plenum.

Vid sidan av EPP-gruppens ställningstagande har svenska socialdemokrater och centerpartister tillsammans med danska kollegor samlat namn bakom kravet på en plenumbehandling. Stödet är långt över de 71 namn som krävs för att få en omröstning i frågan.

Mer kritiska till minimilöner i plenum

Men än har man inte säkrat en majoritet bakom en ny behandling av underlaget. På torsdag måste över 350 av parlamentets drygt 700 ledamöter rösta emot en omedelbar start av förhandlingarna på det underlag som finns.

Sara Skyttedal konstaterar att enskilda ledamöter i EPP-gruppen kan rösta på annat sätt än vad den beslutat. Det skulle inte förvåna om rapportören Dennis Radtke bryter grupplinjen, enligt Skyttedal.

− Vi är invalda på personliga mandat och röstar fritt, men den rekommendation som ges av gruppledningen brukar följas, säger hon.

De svenska parlamentarikerna ser en möjlighet till framgång i frågan om undantag för den svenska modellen om minimilönerna diskuteras i plenum. Rapportörernas motstånd mot en sådan lösning har kallats tondöv och intellektuellt ohederlig.

En anledning till den svenska optimismen är att de politiska majoritetsförhållandena är olika i plenum och sysselsättningsutskottet. I utskottet finns fler som är engagerade i sociala frågor och som vurmar för en reglering av minimilöner än i plenum.

Carl von Scheele
23 nov 2021 | 08:40

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev