Forskare: ”Jimmie Åkesson har fel om upphandling” Villkoren för taxichaufförer som kör upphandlad färdtjänst har varit föremål för debatt. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Forskare: ”Jimmie Åkesson har fel om upphandling”

Upphandling Utstationeringsdirektivet är inte ett argument för att säga nej till regeringens proposition om offentlig upphandling, menar forskaren Kerstin Ahlberg vid Stockholms universitet.
12 okt 2016 | 13:47
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I dagens partiledardebatt i Riksdagen upprepade Jimmie Åkesson (SD) sin kritik av regeringens proposition om offentlig upphandling. Han menade att utstationeringsdirektivet gör att, trots upphandlingspropositionen, andra villkor gäller utländsk arbetskraft på svensk arbetsmarknad.

– Man kan inte ställa samma krav på utstationerad arbetskraft som på svensk arbetskraft. Det står i regeringens proposition, menade Åkesson i ett replikskifte med Jonas Sjöstedt (V).

Ligger det något i Jimmie Åkessons kritik? Nej, inte som argument för att säga nej till propositionen om upphandling, enligt Kerstin Ahlberg, forskare i arbetsrätt och EU-rätt vid Stockholms universitet.

– Om Åkesson tror att utstationeringsdirektivet hindrar upphandlingspropositionen, då tror han fel, säger Kerstin Ahlberg.

– Det är möjligt enligt EU-reglerna att kräva att utländska företag tillämpar kollektivavtalens minimivillkor på de områden som anges i utstationeringslagen, det vill säga bland annat lön, semestervilkor och arbetstider. Detta förnekar ingen tongivande person längre, säger Kerstin Ahlberg.

– Om man genomför regeringens proposition om upphandling så blir det en större möjlighet att utstationerande företag följer minimivillkor i kollektivavtalen.  Att anta lagen skulle åtminstone lite grann minska möjligheten för utländska företag att dumpa löner.

– Att utstationeringsdirektivet inte är som man skulle önska är en annan sak. Men utstationeringsdirektivet är ett dåligt argument för att säga nej till den här lagstiftningen, säger Kerstin Ahlberg.

12 okt 2016 | 13:47
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev