I dagens partiledardebatt i Riksdagen upprepade Jimmie Åkesson (SD) sin kritik av regeringens proposition om offentlig upphandling. Han menade att utstationeringsdirektivet gör att, trots upphandlingspropositionen, andra villkor gäller utländsk arbetskraft på svensk arbetsmarknad.
– Man kan inte ställa samma krav på utstationerad arbetskraft som på svensk arbetskraft. Det står i regeringens proposition, menade Åkesson i ett replikskifte med Jonas Sjöstedt (V).
Ligger det något i Jimmie Åkessons kritik? Nej, inte som argument för att säga nej till propositionen om upphandling, enligt Kerstin Ahlberg, forskare i arbetsrätt och EU-rätt vid Stockholms universitet.
– Om Åkesson tror att utstationeringsdirektivet hindrar upphandlingspropositionen, då tror han fel, säger Kerstin Ahlberg.
– Det är möjligt enligt EU-reglerna att kräva att utländska företag tillämpar kollektivavtalens minimivillkor på de områden som anges i utstationeringslagen, det vill säga bland annat lön, semestervilkor och arbetstider. Detta förnekar ingen tongivande person längre, säger Kerstin Ahlberg.
– Om man genomför regeringens proposition om upphandling så blir det en större möjlighet att utstationerande företag följer minimivillkor i kollektivavtalen. Att anta lagen skulle åtminstone lite grann minska möjligheten för utländska företag att dumpa löner.
– Att utstationeringsdirektivet inte är som man skulle önska är en annan sak. Men utstationeringsdirektivet är ett dåligt argument för att säga nej till den här lagstiftningen, säger Kerstin Ahlberg.