Kampen över – miljardregn över svenska kulturskapare Zara Larsson uppträder i Idolfinalen 2023. Foto: Magnus Lejhall/TT

Kampen över – miljardregn över svenska kulturskapare

Teknikjättarna har förhalat utbetalningarna i över ett decennium. Men nu betalas två miljarder i privatkopieringsersättning ut till upphovsrättshavarna.
Gert Lundstedt
22 maj 2024 | 06:30
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0

Pengaregn över landets upphovsrättshavare och kulturskapare när hela 2,1 miljarder kronor nu betalas ut i privatkopieringsersättning.

–  Det här är en stor seger och det känns väldigt bra att vi i slutändan har kunnat skapa så goda förutsättningar och villkor för de enskilda kulturskaparna, säger Mattias Åkerlind, vd för rättighetsorganisationen Copyswede.

Copyswede representerar 14 kulturskaparorganisationer – bland dem TCO-förbunden Scen & Film, Symf och Journalistförbundet – och har varit spindeln i nätet när pengarna till kulturskaparna processats och förhandlats fram från teknikjättarna.

Via framför allt mobiltelefoner, surfplattor och datorer laddar vi ned film, musik, ljudböcker, poddar med mera, för vilket upphovsrättshavarna enligt lag ska ha ersättning, så kallad privatkopieringsersättning.

Ersättning för sålda teknikprodukter

Ersättningen är en avgift som importörerna och tillverkarna av teknikprodukterna betalar. Till exempel 75 kronor i engångsavgift för en mobiltelefon.

– En mobiltelefon kan ju kosta en bra bit över 10 000 kronor, så en engångsavgift på 75 kronor är en rimlig avgift för vår möjlighet som konsumenter att ladda ned och privatkopiera, anser Copyswedes Mattias Åkerlind.

Hundratals teknikbolag som tillverkar och importerar teknikprodukter – Apple, Sony, Samsung med flera – har sedan 2009 inte velat betala och rättsligt förhalat utbetalningen av den privatkopieringsersättning upphovsmännen ansett sig ha rätt till. Först 2020 efter mer än ett decennium av rättstvister, med bland annat två domar från Högsta domstolen, stod det klart att de måste betala.

Komplex process att fördela pengarna

När väl rättstvisterna var avklarade och bolagen redovisat och betalat samlade Copyswede sina medlemsorganisationer för att göra upp om hur pengarna ska fördelas. Eftersom tvisten pågått sedan 2009 och inga privatkopieringsersättningar för teknikprodukter kunnat betalats ut har det blivit mycket pengar. Fram till och med 2023 totalt hela 2,1 miljarder kronor.

Har det varit svårt att komma överens om hur pengarna ska fördelas?

Mattias Åkerlind,
vd Copyswede.
Foto Ylwa Yngvesson.

–  Nej. Men det har varit en komplex process. Det handlar om många år och många olika typer av kopiering. Vi har behövt noggrant utvärdera massor med data och utifrån det landa i en väl avvägd och balanserad fördelningslösning. Det har varit ett omfattande arbete.

Vilka konkret får pengar?

–  Kulturskaparna. Det är regissörer, skådespelare, musiker, artister, författare, manusförfattare, översättare, inläsare av ljudböcker… Radioprogram som sänts ut som poddar och journalistiska insatser i TV ska också kompenseras.

Förlag och film- och tv-producenter ska också ha pengar.

–  De får en tredjedel.

Behöver kulturskaparna göra något för att få sina pengar?

–  Vi kommer att gå ut med information, de kan också vända sig till sin organisation för mer information.

När kommer pengarna?

–  Jag tycker man ska räkna med under 2024. Ersättningar ska enligt lag betalas ut inom nio månader. Nu är det speciellt med de bakomliggande rättstvisterna och att det är så mycket pengar, men vi jobbar alltid emot nio månader.

Två miljarder bara början

Och de 2,1 miljarderna är bara början. Privatkopieringsersättningen kommer framöver betalas ut årligen. Mattias Åkerlind uppskattar att det blir drygt 200 miljoner att fördela till kulturskaparna varje år.   

Dessutom bereds nu en ny lagstiftning för privatkopiering, som Mattias Åkerlind hoppas ska vara på plats om inte allt för länge. Och som ska vara både tydligare och ge fler kulturskapare ersättning.

Hur känns det att betala ut miljarder?

–  Det låter overkligt att säga 2,1 miljarder. Det är en god och glad känsla, avslutar Copyswedes vd Mattias Åkerlind.

Gert Lundstedt
22 maj 2024 | 06:30

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev