Statens haverikommission väljer bort presskommunikatörer Generaldirektör John Ahlberk när Statens haverikommission i somras presenterade sin slutrapport om olyckan på Gröna Lund. Foto: Claudio Bresciani / TT

Statens haverikommission väljer bort presskommunikatörer

Kommunikation Tusentals kommunikatörer jobbar på olika myndigheter. Statens haverikommission har valt en helt annan väg, utan pressfolk. Enligt generaldirektören är experter de som kan frågan bäst och därför bör svara på mediers frågor. På så sätt får också medborgarna informationen ofiltrerad.
22 aug 2024 | 12:09
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

Det är tidningen Journalisten som uppmärksammar Statens haverikommission, med cirka 30 anställda, och det unika i att myndigheten valt bort presskommunikatörer.

– Vi är en expertmyndighet och tycker, sedan lång tid tillbaka, att det blir väldigt bra när vi låter våra experter själva förklara våra utredningsresultat direkt till media. Oavsett hur mycket resurser vi hade skulle vi nog aldrig skaffa oss en presskommunikatör. Vid varje utredning utses en specifik person, som kan sakfrågan, att sköta mediekontakterna, säger generaldirektören John Ahlberk till Journalisten.

Kommunikatörer på myndigheter blir inte fler

Det finns en uppfattning att kommunikatörerna på myndigheter ökar. Men när Magasin K granskade de 35 största myndigheterna i november förra året visade det sig att andelen kommunikatörer av samtliga anställda på myndigheterna legat stilla de senaste fem åren.

Kommunikatörerna har blivit fler i antal, men det har även alla anställda. Vilket ger att cirka en procent av de anställda är kommunikatörer.

”Budskap direkt från hästens mun”

Men Statens haverikommission har alltså noll. Eller enligt Journalisten finns en konsult som hjälper till att nå ut med utredningar och resultat. Men i övrigt är mediakontakter en arbetsuppgift för alla anställda där.

På frågan om vilka fördelarna är svarar generaldirektören:

– Vårt budskap kommer direkt från hästens mun; det filtreras inte och skrivs inte om. Risken att budskapet förvanskas blir obefintligt. Jag vill också gärna tro att det ger en trovärdighet att det är den expert som faktiskt har tittat på ett störtat flygplan, som också pratar om det. I stället för att någon central funktion med annan yrkesbakgrund gör det.

22 aug 2024 | 12:09
Om skribenten
Reporter på Arbetsvärlden

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev