Hälften på Journalistens redaktion tvingas bort Halva personalstyrkan får lämna Journalistförbundets tidning, Journalisten. Foto: Sandra Lund

Hälften på Journalistens redaktion tvingas bort

Journalistik Tidningen Journalisten ska halvera antalet anställda på redaktionen. Och ett annat TCO-förbunds tidning, Finansliv, läggs helt ned. – Det är journalister som kommer ut på en arbetsmarknad som är så gott som död, säger klubbordförande för de båda tidningarna Johannes Nesser.
22 feb 2024 | 10:38
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

De båda TCO-förbunden Finansförbundet och Journalistförbundets medlemstidningar skärs nu ner rejält. För tidningen Finansliv innebär det att den helt försvinner, och samtliga tre anställda sägs upp.

Och igår kom beskedet att 5 av 9,6 tjänster ska bort även på tidningen Journalisten. De båda tidningarna har getts ut av bolaget Tidningen Journalisten, som i sin tur ägs av Journalistförbundet. Finansliv har producerats av bolaget på uppdrag av Finansförbundet.

Och de båda tidningarna har kunnat dela på kostnader, när nu en försvinner blir det en smäll även för Journalisten.

Journalistklubbens ordförande Johannes Nesser säger till den egna tidningen att beskeden är ”mycket sorgliga”. Och att Finansförbundet nu måste hitta lösningar till dem som tvingats sluta, ”genom att skjuta till pengar så att medarbetarna får ett bra avtal”.

– Det är journalister som kommer ut på en arbetsmarknad som är så gott som död. Det kommer att ta tid att hitta nya jobb, säger Johannes Nesser till Journalisten.

”Borde inte vara svårt att lösa för ett fackförbund”

Det har gått tre veckor sedan beskedet kom att Finanstidningen läggs ner. Och enligt Johannes Nesser har de anställda inte fått något avtal eller liknande att ta ställning till.

– Det har gått tre veckor sedan vi fick chockbeskedet att tidningen ska läggas ner. Jag har väldigt svårt att förstå varför det tar sådan tid. Det borde inte vara svårt för ett fackförbund att inse att man behöver lösa detta på ett schyst sätt.

Enligt Axel Andén, chefredaktör och vd för Journalisten pågår nu fackliga förhandlingar.

– Exakt hur det ska gå till är ännu inte klart. Men självklart kommer vi att följa turordningsreglerna i LAS, säger han till Journalisten.

Båda tidningarna har kommit ut på såväl papper som daglig bevakning på webben. Finansförbundets medlemmar står nu utan tidning, sajten har slutat uppdateras med nyheter.

22 feb 2024 | 10:38
Om skribenten
Reporter på Arbetsvärlden

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev