Polischef som hindrade SVT-fotograf kritiseras av JO Polishuset i Västerås, skyddsobjekt ja. Men att filma och fota som journalist, är en rättighet som väger tyngre. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Polischef som hindrade SVT-fotograf kritiseras av JO

JO riktar återigen hård kritik mot poliser som hindrat journalister i jobbet. Enligt JO Per Lennerbrant strider det senaste fallet mot kraven på hur en tjänstemän ska agera. Och mot hur polisen hanterar brottsmisstankar, eftersom polischefen hävdade att filmandet var brottsligt men aldrig gjorde en anmälan.
15 maj 2023 | 16:25
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0

– Agerandet är helt oacceptabelt. Det strider inte bara mot kravet på saklighet i regeringsformen för en tjänstemans agerande, utan också mot hur misstankar om brott ska hanteras, säger JO Per Lennerbrant i ett pressmeddelande.

Per Lennerbrant

I december förra året filmade en reporter från SVT Nyheter Västmanland polishuset i Västerås, efter att ha varit inne och intervjuat en polis. Polishuset är ett skyddsobjekt, som man inte får avbilda.

Då kommer en polis ut som hävdar att det är brottsligt att filma. Reportern ber polisen hämta chefen, och lokalområdespolischefen kommer ut. Polischefen säger åt reportern att radera alla bilder, annars väntar polisanmälan och att kameran tas i beslag.

SVT-reportern ringer upp sin chef, vilket inte hjälper. De uppger att de känner sig pressade, och går med på att radera materialet för att få reportern därifrån.

Den 14 december JO-anmäler SVT-chefen vad som hänt. Och i dag, den 15 maj, kom JO:s beslut.

Att en reporter filmar eller fotar polishus skyddas av rätten att hämta in uppgifter för att publicera i ett medium som skyddas av grundlagen. JO konstaterar att det saknas lagliga förutsättningar att ingripa mot reportern.

Och att det som hände ledde till att reportern hindrades i sitt journalistiska arbetet. Polischefens agerande strider mot kravet på saklighet om hur en tjänsteman ska agera.

JO är också mycket kritisk till att händelsen inte dokumenterats.

– Jag kan inte förstå frånvaron av dokumentation på annat sätt än att polischefen inte ville att hans åtgärder vid ingripandet skulle bli kända, säger Per Lennerbrant.

Sju poliser ingrep mot SVT-journalist i Rinkeby

I maj förra året inträffade en liknande incident vid Rinkeby polishus. Då ingrep sju beväpnade poliser mot en fotograf från SVT Stockholm som filmat polishuset. Poliserna beslagtog bland annat fotografens kamera. Inte heller då dokumenterades incidenten. Men JO-anmäldes, och även då blev det kritik.

”Poliser som ingriper mot någon måste alltid ha klart för sig vilka rättsliga förutsättningar som gäller för ingripandet. Detta är särskilt viktigt när det handlar om åtgärder som riskerar att hamna i konflikt med grundläggande principer på yttrandefrihetens område”, stod det i JO:s beslut som kom i mars i år.

15 maj 2023 | 16:25

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från firstowngreen.info - "Polischef som hindrade SVT – fotograf kritiseras av JO - firstowngreen" 15 maj 2023:
    […] Source […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev