Halva omställningsstudiestödet oanvänt – få behöriga söker Sjuksköterska är det vanligaste yrket att söka omställningsstudiestöd för. Foto: Magnus Lejhall och Jessica Gow / TT. Bilden är ett montage.

Halva omställningsstudiestödet oanvänt – få behöriga söker

En majoritet av de som söker omställningsstudiestöd får det fortfarande inte beviljat. Men nu handlar det inte om CSN:s effektivitet – utan om att det är relativt få som uppfyller villkoren.
Rickard Jakbo
5 jun 2025 | 06:30
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Relativt få som söker omställningsstudiestödet uppfyller kraven. Konsekvensen är att flera miljarder av de avsatta pengarna beräknas gå tillbaka till statskassan i även i år. Prognosen för 2025 är att CSN kommer att betala ut 2,45 miljarder kronor i omställningsstudiestöd, och detta från en budget på 4,88 miljarder kronor.

– Som det är nu finns det inte tillräckligt många som uppfyller villkoren som gör att hela anslaget kan betalas ut, säger CSN:s pressekreterare Stefan Tärnhuvud till Arbetsvärlden.

Ett stapeldiagram på svenska jämför antalet Ansökningar och Beviljade över fem kategorier, vilket visar betydligt högre ansökningar än godkännanden i varje kategori.
*) Per den 28 maj. Källa: CSN

Från långa väntetider till behörighetsbrist

Även tidigare har man inte mäktat med att betala ut hela potten som staten avsatt till dem som vill ställa om mitt i livet. Men då handlade det mest om att myndigheterna inte hann med. Nu handlar det om för få kvalificerade sökanden.

Inför 2024 och vårterminen 2025 var det ungefär en av fyra ansökningar som beviljades.

Varför det är relativt få som får stödet i förhållande till vad som är budgeterat har CSN ännu inte analyserat, säger Stefan Tärnhuvud.

Men i rapporten Erfarenheter av omställningsstudiestöd som CSN skickade till regeringen under våren går man igenom varför sökande fick avslag inför höstterminen 2023. De tre vanligaste skälen, förutom att den då begränsade budgeten hade tagit slut, var att den sökande antingen hade fått annat studiestöd, inte hade registrerats på utbildningen eller hade sökt en för lång utbildning. I lägre grad gav CSN avslag för att den sökande inte var tillräckligt etablerad på arbetsmarknaden eller inte stärkte sin position på arbetsmarknaden med utbildningen.

JO-stormen mot CSN har mojnat

Att omställningsstudiestödet har kantats av problem har varit uppenbart en längre tid, men då har det främst handlat om väntetider.

Som Publikt var först om att rapportera om är det många som har anmält CSN för långsam handläggning till Justitieombudsmannen, JO. Enligt uppgifter till Arbetsvärlden är det hittills 46 personer som visat sitt missnöje på detta sätt, varav två under 2025.

Nytt handläggningssystem ger fart

Men färre kommer att bli besvikna på CSN detta år, säger Stefan Tärnhuvud. 

En man med kort brunt hår och skägg bär en rödbrun tröja över en ljusblå skjorta med krage och mörkt mönstrad slips. Han står inomhus med suddiga affischer i bakgrunden.
Stefan Tärnhuvud
Foto: CSN

– Vi har ökat takten väldigt mycket sedan hösten 2024 och vår kapacitet är nu väldigt god.

Ett nytt handläggningssystem och fler anställda handläggare har gjort arbetet effektivare. Till det kommer förenklade regler som trädde i kraft under våren. CSN:s handläggningstid var under våren nere på 50 dagar i genomsnitt och andelen sökande som får besked före studiestart väntas därför öka inför höstterminen.

– Målsättningen är fortsatt att majoriteten av alla ska få besked innan studiestart men det finns osäkerhetsfaktorer som vi inte helt råder över. Men skickar man in en ansökan tidigt som innehåller det vi behöver så kan vi fatta beslut snabbt.

Försäkringskassan största flaskhalsen

Budgeten för stödet har nästan fördubblats sedan starten och medtanke på att det finns mer pengar än vad som kan betalas ut finns det alltså goda möjligheter att få stödet beviljat för den som uppfyller villkoren.

100 arbetsdagars handläggningstid

CSN:s handläggningstid uppgick i april och maj 2025 till 50 arbetsdagar i genomsnitt.

Till det ska läggas Försäkringskassans handläggningstider. De måste nämligen räkna ut de sökandes årsinkomst och deras medelhandläggningstid var under samma period 47 arbetsdagar.

Alla som sökt för studier i höst kan därför inte räkna med att få ett besked av CSN före terminsstart.

Källa CSN.

+ Expandera

Men allt är ändå inte optimalt ur den sökandes perspektiv. Nu är det en annan myndighets handläggning som spökar. Eftersom det generösa stödet bygger på vad den blivande studenten tidigare har tjänat måste inkomsten fastställas. Det är Försäkringskassans jobb. Får inte CSN inkomsten fastställd, kan de inte gå vidare.

– För närvarande har Försäkringskassans förmåga att lämna besked stor påverkan och som läget är nu skickar vi fler begäranden om inkomst än vad Försäkringskassan hinner svara på.  De har cirka 8 000 ärenden från oss som vi väntar på beslut på.

Storsatsning på ny personal 2025

Under våren meddelade Försäkringskassan att de strävar mot att sänka sin handläggningstid till cirka 30 dagar. Detta är inget som CSN är nöjda med. ”En sådan handläggningstid är försvårande om CSN ska kunna nå målet om att ge merparten av de sökande ett besked om omställningsstudiestöd innan studiestart”, skriver CSN i en rapport till regeringen.

Försäkringskassan uppger till Arbetsvärlden att de inte har någon särskild prioriteringsordning för omställningsstudiestödet. De fastställer den sjukpenningsgrundande inkomsten, SGI, inom den organisation som arbetar med alla SGI-ärenden. Till saken hör att myndigheten har brottats med långa handläggningstider på grund av budgetutmaningar under 2024.

– Vi har inte haft möjlighet att återrekrytera personal. Men inför 2025 har budgetläget kraftigt förbättrats och en stor rekryteringsomgång har precis genomförts och ytterligare en stor rekryteringsomgång är planerad till efter sommaren, skriver Andreas Stjernberg, verksamhetsområdeschef för SGI och arbetsgivarförmåner, till Arbetsvärlden.

Osäkert om besked före studiestart

CSN:s bedömer nu att väntetiderna i framtiden dels kommer att bero på hur många som söker stödet, dels på just Försäkringskassans handläggningstider. En annan faktor är om CSN får fortsatt finansiering för tillräckligt många handläggare efter 2025.

Myndighetens målsättning är nu att de som söker inför vårterminen 2026 ska kunna räkna med besked före studiestart.

Rickard Jakbo
5 jun 2025 | 06:30

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev