Gamla paradhjälmar – högvaktens huvudvärk Beridna högvakten. Foto: Ulla-Lena Ahlsten, Försvarsmakten

Gamla paradhjälmar – högvaktens huvudvärk

Arbetsmiljö Den beridna högvaktens hjälm är baserad på en modell från 1800-talet. Det har hänt att hjälmar fallit i marken och blivit deformerade. Nu vill skyddsombudet att Arbetsmiljöverket utreder hjälmarnas säkerhet.
3 maj 2023 | 12:48
+1
1
+1
3
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0

Just nu ligger en begäran om föreläggande eller förbud mot paradhjälmen hos Arbetsmiljöverket. Det är Försvarsförbundet som vill att verket utreder om hjälmen, som sett likadan ut i hundra år, är så säker som jobbet till häst kräver. Det rapporterar TT.

– Vi har under lång tid tvivlat på hur skyddande paradhjälmen är vid en olycka där ryttare kastas av och fallet blir olyckligt, säger Andreas Lundin, skyddsombud för musikkåren till TT.

Det finns inga lagkrav på att ha hjälm när man rider. Skyddsombudet vill att Arbetsmiljöverket tar ställning till arbetssituationen. Eventuellt kan musikkåren begära att få ha en säkerhetsklassad ridhjälm när man rider bland bilar och människor i stadsmiljö. I så fall föreslår skyddsombudet att man tar fram en ridhjälm som ser ut som den traditionella paradhjälmen.

3 maj 2023 | 12:48
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från taktisk.se - "Funktionella paradhjälmar vore rimligt – Taktisk.se" 3 maj 2023:
    […] briserade en nyhet som den absoluta majoriteten sannolikt inte förväntat sig. Nämligen att Försvarsförbundet valt […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev