Forskare: Karensdag i vab skulle motverka jämställdhet Moderatkvinnornas förslag om karensdag vid vård av sjukt barn kan bli en kvinnofälla, menar forskare. Foto: Jessica Gow / TT Kod 10070

Forskare: Karensdag i vab skulle motverka jämställdhet

Föräldraförsäkringen Forskaren Katarina Boye förvånas av M-kvinnornas och ungdomsförbundets förslag om en karensdag för vabbande föräldrar. Forskning visar att karensdagen skulle försämra jämställdheten i föräldraförsäkringen, på flera sätt.
21 nov 2018 | 12:30
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Moderatkvinnorna och ungdomsförbundet Muf har gjort ett gemensamt utspel om föräldraförsäkringen. Dels vill man koncentrera föräldraledigheten till färre dagar och i stället höja ersättningsnivån, dels vill M-kvinnorna och Muf införa karensdag vid vård av barn, vab. Medan argumentet för det första förslaget är att öka jämställdheten i föräldraförsäkringen, är tanken med karensdag att minska fusket med vab-dagar då föräldrar är hemma med ersättning utan att barnen är sjuka.

Mycket tyder på att en karensdag med stor sannolikhet skulle minska jämställdheten i föräldraförsäkringen. Det säger Katarina Boye, docent och forskare i föräldraförsäkring och jämställdhet vid Institutet för social forskning, SOFI, på Stockholms universitet, till Arbetsvärlden.

– Jag tror att karensdag skulle få negativa konsekvenser, av två anledningar. Vi vet från forskningen att fördelningen av vab hänger ihop med föräldrarnas inkomst: ju mer mannen tjänar jämfört med kvinnan, desto mindre blir hans andel av vab-dagarna. Så med en karensdag tror jag att männen skulle vara hemma ännu mindre.

En karensdag skulle verkligen öka risken att den som har lägsta inkomsten blir hemma hela sjukperioden, och det kommer att vara kvinnorna

Det finns även en annan aspekt som gör att en jämställd fördelning skulle minska: många föräldrar delar på ansvaret genom att vara hemma varannan dag.

– Vi har ingen statistik som visar detta, säger Katarina Boye, men tittar man på kvalitativa studier är en av strategierna att vara hemma varannan dag. En karensdag skulle verkligen öka risken att den som har lägsta inkomsten blir hemma hela sjukperioden – och det kommer vara kvinnorna, eftersom de tenderar att ha mindre inkomst inom par.

Samtidigt syns i forskningen en annan skillnad i uttaget av vab-dagar som har med inkomstfördelningen i hela samhället att göra: ju mer föräldrarnas inkomster ligger över inkomsttaket i föräldraförsäkringen, desto färre dagar för vård av barn tar man ut i sin helhet.

– Hur de löser det i stället, vet vi inte säkert, säger Katarina Boye. Men de som har högre inkomst har ofta mer flexibla arbetstider, och kan jobba på distans.

”Måste ta med inkomstskillnader i beräkningen”

Hon tycker att det här M-förslaget egentligen känns som en oväntad åtgärd eftersom det troligen skulle få flera oönskade effekter.

– När man instiftar nya policyer i föräldraförsäkringen måste man ta med i beräkningen hur inkomstskillnaden i par ser ut. Och hur sociala normer ser ut – vi har fortfarande idéer om att mammor och pappor är olika viktiga för barnet, säger hon med adress till politiker.

Moderata partiets presstjänst meddelar Arbetsvärlden att det i dagsläget inte finns något förslag om att partiet skulle ändra sin inställning och driva frågan om karensdagar i den tillfälliga föräldraförsäkringen.

21 nov 2018 | 12:30
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev