Nya miljarder ska underlätta korttidspermitteringar STOCKHOLM 20200402 Finansminister Magdalena Andersson (S), Emil Källström ekonomisk-politisk talesperson i Centerpartiet, och Mats Persson ekonomisk-politisk talesperson i Liberalerna, presenterar nya budgetåtgärder med anledning av coronaviruset, under en pressträff i Rosenbad. Foto: Pontus Lundahl / TT kod 10050

Nya miljarder ska underlätta korttidspermitteringar

Anställda ska kunna korttidspermitteras på 80 procent av arbetstiden under maj, juni och juli, enligt Januaripartierna i dag. Samtidigt skärps kontrollerna av stödet.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna meddelade i dag tisdag att staten kommer att öka stödet till korttidspermitteringar under månaderna maj till och med juli. Syftet är att ytterligare hjälpa företag som befinner sig ekonomiska svårigheter på grund av Coronakrisen.

− Det här förslaget kommer att ha en väldigt stor effekt för Sveriges företagare, sade Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson, som uppgav att arbetsgivarens lönekostnader kan minska med 70 procent.

Får behålla 90 procent i lön

Enligt dagens överenskommelse mellan Januaripartierna kan den anställde arbeta på som lägst 20 procent i stället för som i dag på minimalt 40 procent, men ändå behålla 90 procent av sin lön.

Redan i dag har omkring 24 000 ansökningar från arbetsgivare om korttidspermittering kommit in till Tillväxtverket, enligt finansminister Magdalena Andersson (S).

Det nya förslaget, som ska läggas på riksdagens bord i maj som en extra ändringsproposition, kan komma att kosta 10 miljarder kronor utöver de medel som redan budgeterats systemet med korttidspermitteringar. Detta under förutsättning att systemet kommer att behöva omfatta en halv miljon anställda.  Eller sammantaget dryga 71 miljarder kronor.

Nu, de senaste veckorna, har vi fått in varnande exempel från visselblåsare om att man låter anställda jobba heltid men ger sken av deltidspermitteringar.

Varnar för fiffel

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) varnar dock för att fusk kan förekomma.

− Nu, de senaste veckorna, har vi fått in varnande exempel från visselblåsare om att man låter anställda jobba heltid men ger sken av deltidspermitteringar. 100 handläggare på Skatteverket kommer därför att bidra till Tillväxtarbetets arbete att kontrollera att reglerna följs.

För att klara detta får Skatteverket nyanställa 130 medarbetare.

− Den som fifflar med stödet fifflar också med skattebetalarnas pengar, underströk Bolund på dagens presskonferens.

 

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar