Journalistförbundet välkomnar M-offensiv om stöd till frilansare Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet, välkomnar Moderaternas offensiv. Foto: Tor Johnsson

Journalistförbundet välkomnar M-offensiv om stöd till frilansare

Företagsstöd Moderaterna vill söka majoritet i finansutskottet för att köra över regeringen och ge stöd till frilansande egenföretagare, rapporterar Expressen. Offensiven välkomnas av Ulrika Hyllert, journalistförbundets ordförande.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Åttio procent av Journalistförbundets frilansare har enskild firma, en företagsform som hamnat i skymundan när regeringen tagit fram sina stödpaket för att bemöta coronakrisen. I stället har krisstöden främst riktats till anställda och till aktiebolag, exempelvis med möjligheter till korttidsarbete.

I ett tillkännagivande i riksdagen i juni uppmanades regeringen att ta fram förslag om krisstöd också för småföretagare med enskild firma.

Skrattretande och kränkande om någon säger att det finns bra stöd

I ett svar till den moderata riksdagsledamoten Jan Ericsons fråga om när regeringen ämnar återkomma med förslag säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) den 17 juli att tillkännagivandet bereds i Regeringskansliet, och att regeringen har infört omställningsstöd som även omfattar enskilda näringsidkare. Omställningsstöd ger möjlighet för företag att få ersättning för företagets fasta kostnader, fast inte lönekostnader, beroende på hur mycket omsättningen minskat.

Nu vill Moderaterna gå vidare utan att vänta längre och uttöka omställningsstödet till att även gälla lönekostnader, liksom göra det möjligt för frilansande egenföretagare att kunna få a-kassa på deltid. Som reglerna ser ut i dag måste företaget först läggas vilande, vilket innebär att ingen verksamhet får bedrivas.

Elisabeth Svantesson (M) har kallat till ett extrainkallat möte i finansutskottet på torsdag, rapporterar Expressen.

– Vi tänker söka majoritet för att köra över regeringen, så att stöden kan komma fram till de här mindre företagen, säger Elisabeth Svantesson till tidningen.

Den politiska offensiven välkomnas på Facebook av Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.

Skulle du vara nöjd med det Moderaterna föreslår?

– Möjligheten att kunna få a-kassa på deltid är positivt. Det vi inte hört något om ännu är möjligheten att utvidga korttidsstödet till att även gälla för personer med enskild firma, säger Ulrika Hyllert till Arbetsvärlden.

Bristen på stöd riktade till personer med enskild firma har föranlett att förbundet nu håller webbkurs i hur man väljer rätt företagsform.

– Det är nog många som funderar på om de valt rätt företagsform. Men ingen hade kunnat förutse pandemi eller att stöden skulle utformas så som de gjorts, det är inget som fanns i tankevärlden.

Varför tror du att enskild firma behandlats så styvmoderligt?

– Om jag bara visste det. Jag vet inte varför. Men som det ser ut i dag är det skrattretande och kränkande om någon säger att det finns bra stöd.

Uppdatering torsdag kl 17:04:

Efter det extrainkallade mötet i finansutskottet på torsdagen gör Moderaterna fortsatt bedömningen att de har stöd för att kunna gå vidare med ett förslag om att möjliggöra för personer med enskild firma att kunna få a-kassa på deltid.

Otroligt provocerande att regeringen låtit enskilda näringsidkare stå utan intäkter i fyra månader

Edward Riedl (M), ledamot i finansutskottet, säger att man i praktiken har börjat förbereda Moderaternas förslag.

– Vi har stöd för förslag om a-kassa på deltid för enskilda näringsidkare, däremot bedömer jag inte att vi kan få en majoritet för att ändra omställningsstödet så att man kan räkna in lönekostnaden som en fast kostnad.

När vill ni lägga fram ert förslag i riksdagen?

– Så snabbt det bara någonsin går. Vi är så klart fortfarande öppna för att titta på regeringens förslag om det skulle komma något sådant nästa vecka, men vi har inte sett några tecken på det. Det är otroligt provocerande att regeringen låtit enskilda näringsidkare stå utan intäkter i fyra månader och gått på semester, säger Edward Riedl.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar