Sluta diskriminera oss som har enskild firma Journalister under pressträff i Rosenbad i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Debatt

Sluta diskriminera oss som har enskild firma

Debatt Vi kräver att regeringen ger frilansjournalister med enskild firma samma rätt till korttidsarbete och ekonomiskt stöd som ges till dem med aktiebolag. Allt annat är ekonomisk diskriminering, skriver Journalistförbundets frilansförening Frilans Riks.
7 maj 2020 | 06:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

”Det här stödet är väldigt pricksäkert. Ju mer man är drabbad desto mer får man ut av stödet.” Så sa finansminister Magdalena Andersson om regeringens stödpaket till företag som presenterades den 30:e april.

För många av oss som valt företagsformen enskild firma tändes hoppet, bara för att släckas snart igen. För som allt fler har börjat uppmärksamma är det stor skillnad på det krisstöd som ges till aktiebolag och det som ges till enskild firma, ett faktum som det nu presenterade stödpaketet inte ändrar på.

Medan den som driver sitt företag som aktiebolag och tar ut en månadslön på 30 000 kan få 19 000 kronor i månaden i statligt stöd, så får den som driver företaget som enskild firma och som tar ut motsvarande lön bara drygt 1 500 kronor i statligt stöd per månad under 2020.

Men istället för ett stödpaket som riktas mot den mest utsatta och förbisedda gruppen, presenterades ett nytt paket på 39 miljarder kronor som ska delas ut till företag med en omsättning på minst 250 000 kronor per år och som tappat 30 procent eller mer i omsättning under mars och april 2020 på grund av coronapandemin. Och det är bara fasta kostnader som ersätts – kostnader som de allra flesta med enskild firma redan håller nere, inte minst vi frilansjournalister som verkar i en svår bransch med låga arvoden.

Många kommer därför att tvingas lägga ned företaget och skriva in sig som arbetslösa. Såvida regeringen inte agerar och dels ger dem med enskild firma samma möjlighet till korttidsarbete som aktiebolag nu får, dels sänker egenavgiften så att den hamnar i nivå med reduceringen av arbetsgivaravgiften för aktiebolag.

Att vara frilansjournalist under den pågående pandemin är som att vara med i ett lotteri där vinsten är att få ta del av något av de statliga stödpaketen, som inte alls är så pricksäkra som regeringen med stödpartier tycks tro.  Ska journalistiken överleva och den mångfald som finns bland frilansjournalister bevaras, måste något göras och det snart! En enkät bland Journalistförbundets medlemmar visar att nära hälften redan förlorat uppdrag på grund av pandemin och att en tredjedel saknar möjlighet att täcka upp för uteblivna intäkter.

Många kommer därför att tvingas lägga ned företaget och skriva in sig som arbetslösa. Såvida regeringen inte agerar och dels ger dem med enskild firma samma möjlighet till korttidsarbete som aktiebolag nu får, dels sänker egenavgiften så att den hamnar i nivå med reduceringen av arbetsgivaravgiften för aktiebolag. Allt annat är ekonomisk diskriminering och en motsägelsefull politisk signal.

På grund av pandemin efterfrågar allmänheten mer journalistik, inte mindre. Trots det har många frilansjournalister förlorat en stor del av sina uppdrag från en dag till en annan.  Uppdragen försvinner eftersom annonsmarknaden rasat och beställningen av frilansmaterial sjunkit som en sten, många frilansjournalister med enskild firma går därför på knäna. Men att skriva in sig på Arbetsförmedlingen är inte ett alternativ, eftersom frilansen för att få a-kasseersättning först måste lägga ner sitt företag och säga nej till de jobb som går att få. Sådan är regeln: för att stämpla måste du säga nej till alla jobb.

Det är uppochnedvända världen: när journalister och journalistik behövs som mest, förväntas vi avveckla vårt företag och stämpla, fast vi inget hellre vill än att arbeta journalistiskt.

På grund av regeringens uteblivna stöd har Journalistförbundet sett sig tvunget att agera och stötta sina medlemmar ekonomiskt. Förbundet har avsatt 2,5 miljoner kronor i en krisfond, pengar som skyndsamt kommer att delas ut som skattefria stipendier till de frilansare inom förbundet som drabbats värst av pandemin.

Det är ett viktigt tillskott men det räcker inte och nu måste regeringen ta sitt ansvar och agera. För om den inte gör det kommer mycket få av journalistkårens frilansar ha möjlighet att fortsätta arbeta under, såväl som efter pandemin, vilket i sin tur kommer att leda till sämre informerade medborgare och en försvagad demokrati.

Vi vill att regeringen omedelbart ger frilansjournalister med enskild firma samma rätt till korttidsarbete och ekonomiskt stöd som ges till dem med aktiebolag. Allt annat är, som sagt var, ekonomisk diskriminering och en motsägelsefull politisk signal.

Frilans Riks, Journalistförbundets frilansförening
Gert Lundstedt, ordförande Frilans Riks Ylva Berlin ordförande Mälardalens Frilanssektion Bertholof Brännström, ordförande Västerbottens frilanssektion Mette Carlbom, ordförande Frilans Syd Linus Kollberg, ordförande Medietextarna Karin Kämsby, ordförande Södra Norrlands frilanssektion Börge Nilsson, ordförande Värmlands frilanssektion Henrik Simonsen, ordförande Östergötlands frilanssektion Caroline Widenheim, ordförande Frilans Väst

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Pia Juhlin Åstrand 7 maj 2020:

    Tack för en viktig och bra debattartikel! Jag håller helt med och anser att det är hög tid att såväl fack och arbetsgivare som samhället i stort tar konsekvenserna av den ”flexibilisering” som pågått länge på svensk arbetsmarknad. Det är absolut inte fel med flexibla lösningar (visstidsanställningar, bemanningsföretag, frilans och ensamföretagare) men de som jobbar på det sättet ska ha schyssta villkor. Därför är jag precis i uppstarten av projektet #flexibilitetens värde där jag tänker ge en röst till de flexibla och kämpa för bättre villkor. Det gör jag helt ideellt för att jag vill bidra till ett gott arbetsliv för ALLA. Och faktum är att jag startade det redan år 1995 då jag skrev boken ”Korta jobb. Handbok för flyttfåglar”….

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev