Facken fortsätter att dra i visstidsfrågan

Avtalsrörelsen Skärpningen av Las i visstidsfrågan räcker inte, anser facken. Flera tjänstemannafack vill se ytterligare ändringar i lagen. Och Kommunal kräver nu att visstid hos olika utförare för samma huvudman ska ge rätt till fast tjänst.
Lennart Frykskog
2 sep 2016 | 16:27
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Riksdagen röstade den 2 mars igenom en begränsning av möjligheterna till stapling och missbruk av tidsbegränsade anställningar. Beslutet togs efter kritik från EU-kommissionen, som ansåg att Sverige bröt mot EU-direktivet om visstidsanställningar.

Visstidsanställningar

Det finns fyra typer av tidsbegränsade anställningar i svensk lag:

  • Allmän visstidsanställning,
  • vikariat,
  • säsonganställning, samt
  • visstidsanställning för dem över 67 år.

Dessutom finns möjlighet till sex månaders provanställning.

Kommunal lyfte nyligen visstidsproblematiken i rapporten Status: Prekär, och för på DN Debatt fram fem förslag som delvis handlar om Las.

 

+ Expandera
Nu ska både säsongsarbete, vikariat och allmän visstid räknas in i visstidskedjan och kunna leda fram till en omvandling till fast tjänst. Två års sammanlagd visstid hos en och samma arbetsgivare kvalificerar i dag till en fast tjänst om det är mindre än sex månaders uppehåll mellan anställningarna.

De fackliga organisationerna, bland andra TCO, vill överlag se starkare lagstiftning än vad riksdagen godkände. LO-kongressen gick i juni i år så långt i sin reaktion att man, efter en splittrande diskussion bland ombuden, röstade för att allmän visstid helt tas bort ur lagen. Där vann ombuden som vill verka för en lagskärpning mot de som förespråkade avtalslösningar.

Vill att anställningar hos utförare räknas ihop

Fackförbundet Kommunal ger nu bränsle till fortsatt diskussion. På DN Debatt presenterade man nyligen fem krav för ökad trygghet, bland annat att omvandling till fast tjänst i Las ska räknas utifrån hur länge en person har arbetat för huvudmannen (oftast kommun) i stället för utföraren som på uppdrag utför tjänsten. Detta i spåren av privatisering och marknadsstyrning,

– I dag är det vanligt att tidsbegränsat anställda får sluta arbeta precis när de närmar sig inlasning, och måste söka sig till en ny utförare, säger Kommunals utredare Elinor Odeberg till Arbetsvärlden.

Vision vill ha tydligt tak

Karl Lundberg, biträdande förhandlingschef på TCO-förbundet Vision, säger att Vision främst vill se ett enkelt och tydligt tak i linje med TCO:s förslag: en övre sammanlagd tidsgräns på tre år för samtliga anställningar under en femårsperiod.

– För Visions medlemmar är inte det stora problemet att de anställs av flera olika utförare. I stället är problemet att de under en längre tidsperiod gör samma jobb, ofta ena året som vikarie och sedan som allmänt visstidsanställd, utan att få en tillsvidareanställning, säger Karl Lundberg.

– Så länge lagen inte ändras kommer vi att driva frågan avtalsvägen.

Vision har liksom övriga förbund på kommunal sektor lyckats reglera frågan med motparten SKL, Sveriges kommuner och landsting, där en treårsgräns sedan 2014 finns inskriven i huvudavtalet. Men det räcker inte.

– Vi har också avtalsområden där vi inte nått fram, och en ökande andel medlemmar arbetar där avtal saknas. Så nog skulle en lagstiftning kunna gagna även våra medlemmar och vara positiv för arbetsmarknaden i stort.

SSR vill ändra i lagen

Ullika Dalén, chefsjurist på Akademikerförbundet SSR, anser också att avtalsskrivningarna om att räkna ihop alla tidsbegränsade anställningar borde föras in i lagen. Lagändringen från i år är för krånglig.

– Vi har en ganska stor grupp på tidsbegränsade anställningar. Sedan kanske inte de på samma sätt som Kommunals grupper blir kvar i de anställningsformerna.

Helene Fritzon, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation, vill inte specifikt kommentera Kommunals förslag, men understryker att arbetsgivarna ”arbetar för att öka heltidsanställningar och därmed minska både deltids- och visstidsanställningar.”

Andra problem hos staten

Britta Lejon, ST.

Britta Lejon, ST.

På statlig sektor finns en annan visstidsproblematik än den i kommunerna, säger Fackförbundet ST:s ordförande Britta Lejon.

– Vårt problem är särregleringar i förordningar snarare än Las. För våra medlemmar skulle det vara bra om regeringen avskaffade anställningsförordningen för kortvariga och enstaka anställningar.

Visstidsfrågan lär således leva vidare i kommande avtalsrörelser samtidigt som krav på lagändringar lär fortsätta att höras. Inom regeringen tas just nu inga nya initiativ till ändringar av Las, den senaste ändringen gjordes över blockgränsen, dock utan medverkan från SD.

Lennart Frykskog

/ Kontakta skribenten

2 sep 2016 | 16:27

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev