Det har tecknats nya kollektivavtal inom tech-sektorn. Av nyhetsrapporteringen framgår att en förändring har skett inom medbestämmandet. Enkelt beskrivet kan det framstå som om arbetstagarna fått en arbetstidsförkortning, och som motprestation har arbetsgivarna fått en enklare hantering av medbestämmandelagen, mbl, på arbetsplatser med färre än 50 anställda.
Jag är medveten om att avtalsförhandlingar är mer komplicerade än så, men låt oss ändå stanna vid själva förändringen av reglerna för medbestämmande. Att något nu sker på detta område är intressant ur många perspektiv.
2021 kom min bok Den svagaste länken. Titeln syftade på hur bräcklig dagens arbetsrättsliga modell är, och var skriven utifrån att 100 000 lokalfackliga försvunnit från svensk arbetsmarknad på två decennier. Detta motsvarade en tredjedels minskning, men om hänsyn även togs till befolkningsutvecklingen under samma tid så har det närmast skett en halvering av de förtroendevalda på våra jobb.
Självklart har detta skett motvilligt. Likväl innebär det att arbetsplatser utan fackligt förtroendevalda nu offras.
Boken var ett försök att väcka liv i en diskussion om vilka effekter detta skulle få på dagens arbetsrätt. Ett regelverk som utgår från att anställda vill engagera sig är svår att upprätthålla om medarbetarna inte längre har ett sådant intresse.
Alltsedan boken kom har jag bjudits in till fackliga sammankomster för att presentera problemställningen; oftast med målet att väcka tankar om hur utvecklingen ska vända och fler åter ska känna intresse för att använda de verktyg som dagens regler innehåller. Jag har då ofta påpekat att någonting måste ske, eftersom lagstiftningen utgår från en daterad syn på medarbetarnas drivkrafter.
Något kommer förändra spelet, en gamechanger. Det vill säga en ny syn från facket på det givna läget där färre uppenbarligen vill engagera sig. En gamechanger, antingen i form av effektivare kampanjer för ökat engagemang, eller genom en mer defensiv omtolkning av det fackliga uppdraget.
När nu förhandlare inom Unionen och Sveriges Ingenjörer gått med på en inskränkning av medbestämmandet funderar jag på om vi nu har nått det ofrånkomliga vägskäl som jag pratat om på alla dessa möten. Är det nu det händer?
MBL är som bekant dispositiv, grundtanken var ju att varje arbetsplats skulle hitta sin egen modell för samverkan genom lokala medbestämmandeavtal. Men när nu denna möjlighet till flexibilitet istället används för att ge arbetsgivarna frikort i vissa medbestämmandefrågor bryts ny mark.
När en effektiv praxis sätter sig inom en sektor, varför skulle inte andra branscher kräva detsamma?
Självklart har detta skett motvilligt, och slutresultatet är ett helt annat än ursprungskravet. Men likväl innebär det att arbetsplatser utan fackligt förtroendevalda nu offras. Visst kan detta leda till att just sådana arbetsplatser får stärkta drivkrafter till engagemang, men det är knappast troligt.
Mer sannolikt kommer dessa arbetsgivare uppskatta den nyvunna friheten att enklare hantera vissa frågor utan att behöva bry sig om sin fackliga motpart. Det uppstår alltså ytterligare en drivkraft MOT lokalfackligt engagemang.
Det finns även en stor smittorisk med den här typen av uppgörelser. När en effektiv praxis sätter sig inom en sektor, varför skulle inte andra branscher kräva detsamma?
Om det inte finns någon som orkar bry sig på jobbet så släpper förbunden på formkraven, mot viss betalning.
Företrädare för Unionen pekar visserligen på att de kan säga upp detta avsteg från mbl om de missbrukas. Men i många fall kommer sådant missbruk aldrig nå förbundets kännedom eftersom den lokala organisationen inte längre finns där för att övervaka. Sannolikheten är desto större att detta är ett första steg mot en större förändring av synen på det lokalfackliga arbetet. Om det inte finns någon som orkar bry sig på jobbet så släpper förbunden på formkraven, mot viss betalning.
Detta nya avtal kan tolkas som att dessa förbund ger upp hoppet om lokal organisering, och istället säljer bort den till vissa delar för något som medlemmarna uppskattar mer. Om det ska få en annan innebörd så krävs antagligen ett väldigt målinriktat strategiskt arbete för att höja statusen för fackligt inflytande. Jag har dock svårt att se det hända i dagsläget.
Det är nog tvärtom så att den gamechanger som jag pratat om sedan 2021 nu plötsligt dök upp. Frågan om vem som blir vinnare hänger dock fortfarande i luften.