Corazza Bildt: Ohelig allians bakom direktivet ”Bakom en dimridå av att bekämpa lönedumpning är den gemensamma nämnaren att de vill att svenska jobb ska gå till svenska folket”, skriver Anna Maria Corazza Bildt (M) på SVT opinion om den oheliga allians hon menar sig se mellan högerpopulister och socialister. Foto: Claudio Bresciani/TT, Hossein Salmanzadeh/TT

Corazza Bildt: Ohelig allians bakom direktivet

Utstationering Utstationerade arbetare inom EU ska få lika lön som inhemska arbetare. EU-parlamentet röstade igenom det nya utstationeringsreglerna på tisdagen. Anna Maria Corazza Bildt varnar för en ohelig allians mellan socialister och högerextrema som riskerar den fria rörligheten.
30 maj 2018 | 10:35
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

De nya utstationeringsreglerna röstades igenom EU-parlamentet med stor majoritet: 456 röster för och 147 emot. 49 ledamöter lade ner sina röster. De svenska Allianspartierna röstade nej, medan de rödgröna röstade ja och SD:s två ledamöter röstade både ja och nej.

De nya reglerna innebär att arbetskraft från annat EU-land ska få lika lön för lika arbete som inhemsk arbetskraft. Direktivet väntas få tummen upp av ministerrådet den 21 juni. Senast två år efter det ska reglerna implementeras i medlemsländernas nationella lagstiftning.

Den svenska EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S) kommenterar till tidningen Arbetet att de nya reglerna innebär att utländsk arbetskraft konkurrerar med yrkeskunskap och inte genom att vara billigare.

– Den byggjobbare som kommer från Polen till Sverige för bygg- och anläggningsprojekt ska veta att han eller hon har vunnit sin plats i kraft av att vara bra på sitt yrke, säger hon till Arbetet.

Vad som kan räknas som ”samma villkor” är därför väldigt otydligt

Också EU-parlamentarikern Malin Björk (V) välkomnar de nya reglerna, men menar att mer behöver göras för att utstationerade arbetstagare ska få samma villkor som alla andra.

– Ändringarna som blev resultatet av trialogförhandlingarna är långt ifrån perfekta, men de innebär iallafall att utstationerade arbetare kommer att få rättvisare villkor jämfört med dagens regler, säger Malin Björk i en kommentar.

Hon menar att en bättre balans mellan arbetstagare och arbetsgivare i EU kan skapas genom att ett socialt protokoll skrivs in i EU:s fördrag.

– Det här är en fråga som vi i vänstern drivit under en lång tid. Ända sedan Lavaldomen, då EU-domstolen typiskt nog dömde till fördel för arbetstagarsidan, har vi försökt förbättra villkoren för arbetstagarnas villkor inom EU. Den här revisionen av utstationeringsdirektivet är ett viktigt steg i rätt riktning.

En ”ohelig allians”

EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt (M) hör till de som röstade nej till det nya utstationeringsdirektivet. I ett debattinlägg på SVT opinion varnar hon för att de nya reglerna hotar den fria rörligheten – och den svenska modellen.

Hon menar att en ohelig allians har bildats av socialister och högerextrema politiker.

”Bakom en dimridå av att bekämpa lönedumpning är den gemensamma nämnaren att de vill att svenska jobb ska gå till svenska folket”, skriver hon på SVT opinion. Och går vidare till att kritisera att ingen vet hur reglerna ska tillämpas i Sverige, med hundratals olika avtal:

”Vad som kan räknas som ”samma villkor” är därför väldigt otydligt, något som blev pinsamt uppenbart när Kommissionen bad regeringen förtydliga hur de tänkt översätta detta i praktiken. Regeringen valde då att inte svara.”

Dessutom menar hon att begränsningen av tiden som utstationerade arbetare får verka i en annan medlemsstat, från 24 till 12 månader, gör att större projekt inte kommer kunna genomföras med utländsk expertis.

I de nya reglerna finns dock möjlighet till förlängning på sex månader.

30 maj 2018 | 10:35

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev