Frågan kring bolagsflyttar har orsakat stor oro i fackföreningsrörelsen efter den så kallade Polbuddomen i EU-domstolen i oktober. Domen tillåter ett polskt bolag flytta sitt säte till Luxemburg, trots att man troligen planerar att fortsätta driva själva verksamheten i Polen.
Frågan som oroar facket är om domen innebär att företag därmed kan välja säte i ett land som ger möjlighet att undslippa arbetsrättsliga regler som till exempel arbetstagarrepresentation i styrelser. Därmed kan länder komma att tävla om att erbjuda bäst företagsvillkor, vilket skulle kunna leda till ett ”race to the bottom” kring bolagsrätt och arbetsrättsliga krav.
I dag, onsdag, presenterade kommissionen sitt förslag till bolagsrättspaket. Regelverket ska göra det enklare att flytta bolag mellan länder i EU.
‒ Frågan är om förslaget kommer täppa till luckorna eller om det kan leda till nya hål. Det är alltid starka krafter som sätts i rullning när det handlar om den inre marknaden, kommenterar Jytte Guteland (S), ersättare i Europaparlamentets rättsliga utskott, förslaget för Arbetsvärlden.
Kommissionen är däremot tydlig med att skatter ska betalas där vinsten genereras.
När EU-kommissionen nu lägger sitt förslag är den ett försök att hantera de här aspekterna i EU-fördraget som Polbuddomen lutar sig mot. EU-kommissionen säger sig vilja kombinera fri rörlighet för företag inom den gemensamma marknaden med krav på arbetsrätt och skatteuppbörd.
Bland annat måste företagen i förslaget få flytten godkänd av det lands myndigheter vilket man lämnar. Landet ska inte godkänna en flytt genomförd i syfte att undkomma skatt eller arbetsrätt. Myndigheterna ska bedöma syftet med flytten samt en rad ekonomiska fakta om omsättning och antal anställda.
‒ I grunden är det positivt att Kommissionen vill täppa till kryphål för företagsflyttar som kan medge regelshopping. Polbuddomen visar att fördraget medger sådant. Men det finns fortfarande oklarheter. Är befogenheterna till medlemsländernas myndigheter tillräckligt skarp, hur ska det fungera? Det kan visa sig bli hårt eller mjukt, men det är viktigt att reglerna skärps åt så att vi får en sund konkurrens, säger Jytte Guteland.
Facken gör annan tolkning av Polbuddomen
TCO:s jurist Magnus Lundberg menar att det efter Polbuddomen funnits en osäkerhet kring hur man får göra företagsflyttar.
‒ Polbuddomen är tydlig med att det inte finns några hinder att flytta för att få tillgång till de mest förmånliga arbetsrättsliga reglerna eller skattereglerna. Kommissionen är däremot tydlig med att skatter ska betalas där vinsten genereras. Flytten får inte vara otillbörlig. Frågan är vad som menas med otillbörlig.
Magnus Lundberg menar att TCO och Europafacket tolkar Polbuddomen annorlunda än Kommissionen.
‒ Kommissionen hävdar att det efter Polbuddomen inte går att kräva en real seat principle, alltså att du ska ha ditt legala säte där du har din verksamhet, och det är jag inte säkert på att det stämmer, det är något vi i fackföreningsrörelsen får undersöka och jobba vidare med.
Förändrar då Kommissionens förslag något praktiskt efter Polbuddomen?
‒ Ja, det tror jag. Det förändrar det rättsliga ramverket för företagsflyttar och därmed kan Polbuddomen få mindre betydelse. Men det kommer att ta en stund att få klarhet i vad förslaget innebär.