Vårdförbundet om IVO:s rapport – ”Varnat för det här” Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande. Foto: Ulf Huett

Vårdförbundet om IVO:s rapport – ”Varnat för det här”

Patientsäkerheten kan inte garanteras på svenska sjukhus. I en rapport från IVO har 27 sjukhus över hela landet granskats och samtliga har fått kritik. "Vi har varnat för det här länge", säger Sineva Ribeiro förbundsordförande på Vårdförbundet till Arbetsvärlden.
20 jan 2023 | 15:06
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Igår släppte IVO, Inspektionen för vård och omsorg, sin delredovisning av sjukhustillsynen. I rapporten framkommer det att det är brist på vårdplatser och att vårdpersonal tvingats välja ut vilka patienter som ska få vård.

– Jag får skrämmande berättelser från sjuksköterskor, bland annat där man sövt en patient för operation som man sedan behövt väcka utan att operera för att det inte fanns någon sjuksköterska på intensivvården som kunde ta hand om honom. Det är inte rimligt att det här ska hända i Sverige 2023, säger Sineva Ribeiro.

Sineva förklarar att bristen på sjuksköterskor inte är så stor i jämförelse med antalet vårdplatser som finns idag utan att det handlar om att sjuksköterskor med lång erfarenhet slutar och väljer bort vården på grund av dåliga arbetsvillkor.

Det är kris överallt, förstår de inte det?

Sineva Ribeiro, Vårdförbundet

– Vi ser att lösningen är att få behålla de sjuksköterskor vi har och se till att behålla de med lång erfarenhet så att de kan handleda både unga och nya i yrket, men också studenter. Det gör man bara med goda villkor, det vill säga högre lön, bättre arbetstider med elva timmars vila och bättre arbetsmiljö. Det kommer inte lösas på något annat sätt.

Bedriver krigssjukvård

Flera medlemmar från Vårdförbundet tycker att det bedrivs en slags krigssjukvård på akutmottagningarna där patienter får ligga i korridoren i stället för att skickas vidare till en vårdplats, vilket ökar risken för vårdskador.

– Det skickas hem patienter som i vanliga fall egentligen hade behövt vård. När patienterna kommer in igen senare och är de mycket sämre, säger Sineva.

– Vi får signaler om att det är kris. Riskerna finns i hela Sverige, det handlar inte om specifika sjukhus och det här visar rapporten också tycker jag.

– Det är inte bara i storstäderna eller glesbygden, vi ser det här överallt. Signalerna vi får från kollegor inom hälso- och sjukvården är precis det. Det är kris överallt, förstår de inte det?

Fler sjuksköterskor lämnar

Förra året lämnade fler sjuksköterskor än tidigare. De vill inte jobba i en arbetsmiljö där det sker fler vårdskador och själva riskerar att bli sjuka.

– Vi har fler sjuksköterskor som lämnar vården idag och börjar jobba med något helt annat än vad vi någonsin har haft. Vi har inte råd att tappa en enda. Det är klart att det drabbar befolkningen som är i behov av vård, säger Sineva Ribeiro.

– Ungefär 4000 sjuksköterskor examineras varje år men om vi hela tiden tappar 500 per år sjuksköterskor, då har vi ett problem. Tappar vi dem med lång erfarenhet kommer vi inte kunna handleda de nyexaminerade.

20 jan 2023 | 15:06

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev