Nya medlemmar lämnar Vårdförbundet Vårdförbundet tappar medlemmar. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Nya medlemmar lämnar Vårdförbundet

Vårdförbundet tappar yrkesaktiva medlemmar. Det senaste året har fler medlemmar valt att lämna facket än gå med.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Vårdförbundet fortsätter tappa yrkesaktiva medlemmar. Drygt tusen medlemmar har lämnat förbundet bara det senaste året.

Enligt Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet, är det medlemmar som valde att gå med i förbundet under pandemin som nu lämnar.

– Vi fick väldigt många nya medlemmar i inledningen av pandemin. Eftersom vi hade stor tillströmning av medlemmar 2020 har vi nu också relativt stora utträden från den gruppen. Att etablera ett medlemskap tar tid, säger hon.

Arbetsplatsen är där man hittar nya medlemmar

Samtidigt som många väljer att lämna förbundet är pensionsavgångarna stora, vilket leder till att fler avslutar sitt medlemskap än går med i förbundet.

Sineva Ribeiro säger att förbundet tagit fram en modell för att öka antalet yrkesaktiva medlemmar.

Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.
Foto: Ulf Huett.

– Utgångspunkten för Vårdförbundets fackliga arbete är arbetsplatsen. Det innebär att rekrytering av nya medlemmar sker på arbetsplatsen genom att förtroendevalda och de som redan är medlemmar rekryterar nya kollegor.

Inhyrd vårdpersonal påverkar inte

I dagsläget finns det enligt facket inget som pekar på ett samband mellan sjunkande medlemssiffror och situationen med bemanningsföretag och hyrpersonal.

Men sedan några år har det bildats en sektion på kansliet som fokuserar på den privata sektorn där bemanningsföretag och hyrpersonal ingår.

Den har både ombudsmän som företräder medlemmar i privata företag och fackliga verksamhetsutvecklare som arbetar med organisering och rekrytering inom privata företag.

– Det en viktig grupp för oss. Vi ser i vår rådgivning att vi får allt fler fackligt orienterade frågeställningar från just den gruppen, säger Sineva Ribeiro.

Under året hoppas Vårdförbundet kunna genomföra en undersökning för att ta reda på om icke-medlemmar eller som förbundet kallar dem, potentiella medlemmar, vet vad ett fackligt medlemskap innebär i ett försök att locka fler medlemmar.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar