Utredning om invandrad arbetskraft skjuts upp Utredningen om arbetskraftsinvandring presenterades av Maria Malmer Stenergard. Foto: TT

Utredning om invandrad arbetskraft skjuts upp

"Går inte att få till en pressträff." Så förklarar man hos migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) att utredningen försenas.
Göran Jacobsson
31 jan 2024 | 15:35
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

Presentationen av utredningen om skärpta regler för arbetskraftsinvandring skjuts upp. Regeringen säger att det handlar om tidsbrist just nu.

– Utredningen är klar men det går inte att praktiskt få till en pressträff förrän i mitten februari, säger Daniella Roos är pressassistent hos migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

Utredningens sekreterare Ulrika Mossberg säger ungefär samma sak. Det handlar inte om några problem i utredningen, enligt henne.

– Vi har helt enkelt fått en tid i mitten på februari för presentation av utredningen, säger hon.

Skulle lagts fram 31 januari

Utredningen skulle ha lagts fram idag, onsdag den 31 januari. Presentationen är nu flyttad till 15 februari. Utredningen fick sina direktiv i mitten på februari förra året och det var en ändring av direktiven för en utredning tillsatt av den förra regeringen.

Utredningen ska lägga fram förslag på skärpta regler för arbetskraftsinvandring och underlätta den högkvalificerade arbetskraftsinvandringen.

Från 1 november gäller ett lönegolv för arbetskraftsinvandring. Det innebär att arbetstillstånd bara ska ges till dem som har en lön som när högre än 80 procent av medianlönen och det är drygt 27 000 kronor i månaden nu.

Svenskt Näringsliv har tidigare riktat hård kritik mot höjt lönegolv och skärpt arbetskraftsinvandring.

Ska undersöka undantag

Den här utredningen ska svara på om det finns grupper som inte ska om fattas av lönegolvet och i så fall vilka de grupperna är.

Utredningen har även tittat på om det finns yrkesgrupper som inte ska kunna få arbetstillstånd, som exempel tas personliga assistenter upp i direktiven.

Och utredning ska även ta reda på vilka åtgärder som främjar högkvalificerade arbetskraftsinvandring.

Skadestånd finns inte med

Joakim Lindström.
Foto: TCO

Joakim Lindström är utredare på TCO. Han säger att det viktigaste för TCO inte finns med i utredningens direktiv.

– Det handlar om en starkare ställning för arbetskraftsinvandrare och att de bland annat ska kunna få skadestånd av arbetsgivare som utnyttjar dem.

Han säger att en risk med utredningen väntade förslag är de kan leda till att arbetskraftsinvandringen tar andra vägar än de som omfattas av till exempel lönegolvet. Men han tillägger att han först vill se utredningens förslag innan han tar ställning. 

Göran Jacobsson
31 jan 2024 | 15:35

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev