”Undersök era möjligheter i digitaliseringen”

Den ökade läs- och skrivkunnigheten var det som tog oss från jordbruk till industrisamhället. Nu måste vi ta nästa steg och utbilda oss i digitaliseringen, menar PR-specialisten Brit Stakston, en frontfigur inom debatten om digitaliseringen.
Ewa Persson
21 maj 2015 | 16:26
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Brit Stakston är en auktoritet inom digitaliseringsfrågan, inte minst på medieområdet där omvandlingen har gått fort. På TCOs kongress i början av maj presenterade hon sin bild av hur den fackliga sfären skulle kunna möta digitaliseringen.

En av hennes käpphästar är att vi saknar en rejäl debatt om en bred kompetensutveckling i digitaliseringen, och om hur vi ska undvika att det skapas ett A- och ett B-lag i den kompetensen.

– På samma sätt som vi behövde lära oss läsa och skriva under första industrialiseringen, behöver vi nu förstå digitaliseringen. Vi behöver prioritera, och se till att arbetstagarna får en bred digital kompetensutveckling.

Brit Stakstons råd till fackliga organisationer är att börja studera digitaliseringen utifrån enskilda yrkesområden, se hur de påverkas och undersöka möjligheterna att utnyttja utvecklingen.
– Det handlar om flexibilitet, om att vika av på en helt annan väg och se möjligheterna på den vägen. Det är en av era utmaningar.

En billig omvandling

Det som skiljer oss i dag från den första industrialiseringen är snabbheten i den här revolutionen. Det är helt nytt, menar Brit Stakston, och en av orsakerna är att den inte kräver så stora investeringar.

– Det finns bara en sak vi kan vara säkra på kommer att hända, och det är att vi kommer att bli himla förvånade.

Ewa Persson

/ Kontakta skribenten

21 maj 2015 | 16:26

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev