Förarnas villkor, vilka försäkringar som gäller vid en olycka och framför allt om körningarna är att anse som svarttaxiverksamhet – Uber har under de 2,5 år appen funnits i Danmark orsakat minst lika stora kontroverser som i Sverige.
Lagen, som bland annat innebär att alla taxibilar måste ha taxameter, träder i kraft i april.
I tisdags meddelade Uber att de om några veckor kommer att avsluta sin verksamhet i Danmark. Detta efter att danska folketinget i februari röstade igenom en ny lag för taxiverksamhet. Lagen, som bland annat innebär att alla taxibilar måste ha taxameter, träder i kraft i april. Och den gör det omöjligt för Uber att bedriva verksamhet i landet, säger Kristian Agerbo, Ubers talesperson i Danmark.
– Uber har beslutat stänga ner i Danmark, och det gör vi på grund av den nya taxilagen. Det är ett beklagligt och tråkigt beslut. Nu handlar det för oss om att ta hand om chaufförerna, sade han vid en pressträff på tisdagen.
”Trams att skylla på nya lagen”
Jan Villadsen, ordförande för transportavdelningen vid danska fackförbundet 3F, ger ingenting för det Uber säger. Att de lägger ner är en stor seger för alla taxichaufförer, menar han.
– Ubers olagligheter har kostat taxichaufförerna dyrt i förlorad inkomst. Nu får vi se om det som förlorats kan tas tillbaka så att de kan leva på att köra taxi igen.
– Det är trams att Uber skyller på den nya taxilagen. Uber har vetat långt inna lagen lades fram att körningar med Uber strider mot dansk lag. Bland annat har det ju bevisats genom domar och böter i både tingsrätten och hovrätten, säger han.
Över 50 pågående rättsfall
Bara under 2017 har över 50 danska Uber-förare dömts för att ha kört svarttaxi. Danska polisen har också fått ut en skattelista från Nederländerna på namnen på över 1 500 Uber-förare som eventuellt kan vara aktuella för liknande åtal.
I april skulle nederländska Uber BV, det europeiska huvudkontoret, stått inför rätta för att ha hjälpt sina förare att köra svarttaxi. I dag meddelade dock polisen att Uber BV har gått med på förlikning och betalar i stället 30 000 danska kronor i böter, 10 000 för var av de tre körningar som målet rörde sig om. Polisen vill dock inte gå ut med om Uber som en del i uppgörelsen också medgivit sig skyldiga.
”Att företaget som är föremål för åtal flyttar från landet har ingen betydelse i sig självt.”
Åtalet mot Uber BV skulle ha blivit prejudicerande för om moderbolaget kan ses som medskyldiga till förarnas brott. Men den danska åklagarmyndigheten vill inte svara på om ytterligare böter skulle kunna bli aktuella för Uber BV.
– Att företaget som är föremål för åtal flyttar från landet har ingen betydelse i sig självt. Men vi överväger nu vad vi ska göra och vad vi ska lägga våra resurser på, säger överåklagare Vibeke Thorkil-Jensen till avisen.dk.
Liknande med Uberpop i Sverige
Ubers verksamhet har varit mycket kontroversiell i många länder, främst på grund av två saker: dels i fall körningarna kan betraktas som svarttaxi och förarna kommer undan skatt, dels om förarna är att se som anställda eller enskilda uppdragstagare. Som Arbetsvärlden skrev om i oktober har brittisk arbetsdomstol slagit fast att de i England och Wales enligt lag ska betraktas som arbetstagare. Förarna har därmed rätt till vad arbetsrättslagstiftningen föreskriver, till exempel minimilön och betald semester.
I Sverige lade Uberpop i somras ner, efter att över 60 förare dömts i tingsrätten för olaga taxitrafik och brott mot taxitrafiklagen. Tjänsten lanserades som samåkning snarare än taxi och förarna hade inte heller taxilegitimation. Det var också de enskilda förarna som dömdes snarare än själva beställartjänsten, trots att flera av dem sett sig själva som anställda.
Uber som beställningsapp finns kvar i Sverige. I höstas uppmärksammades att de betalar 5 000 kronor till den som tar taxilegitimation, någonting som nu är ett krav.
Transport: viktigast är kollektivavtal
Även i Sverige talas det om nya lagar inom taxibranschen för att anpassa regelverken för de nya plattformstjänsterna. I november förra året lämnade SOU:n ”Utredningen om anpassning till nya förutsättningar för taxi och samåkning” över sitt slutbetänkande. I den förslår man att i stället för att införa krav på taxameter, ska beställningscentraler som Uber vara tillståndspliktiga och logga hur deras bilar kör. Skatteverket måste ha möjlighet att kontrollera körningarna.
Den svenska taximarknaden är så pass avreglerad att det finns större övergripande problem, menar Transport.
Emil Hedman, utredare på Transportarbetareförbundet, tror inte heller att det som nu skett i Danmark kommer att ha en överspillningseffekt på Sverige. Den svenska taximarknaden är så pass avreglerad att det finns större övergripande problem, menar han.
– För oss handlar det inte om hur beställningen sker, om det är via en digital plattform eller en vanlig beställningscentral. Det viktiga är att alla kan konkurrera på lika villkor. Tyvärr ser vi många gånger att åkeriföretagen gömmer sig bakom till exempel en app för att kunna ge förarna sämre villkor. Det vi vill ha är kollektivavtal med alla nya aktörer inom taxibranschen.