Topplista: De är fack och arbetsgivares mediestjärnor Från vänster: Sofia Larsen, vd Svensk handel, Susanna Gideonsson, ordförande LO, Malin Ragnegård, ordförande Kommunal, Johanna Jaara Åstrand, ordförande Sveriges lärare Foto: TT

Topplista: De är fack och arbetsgivares mediestjärnor

De syns mest Arbetsvärlden har kartlagt vilka profiler inom fack och arbetsgivarorganisationer som synts mest i media. I år påverkar mediebevakningen av inflationen resultatet. Och i toppen återfinns fyra kvinnor.
26 jun 2023 | 06:30
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
1

Arbetsvärlden har gått igenom publiceringar i svensk press mellan perioden den första juli 2022 till och med sista maj 2023, vilket fångar både en del av valrörelsen och avtalsrörelsen.

Det är kvinnor som tar hem de fyra högsta placeringarna i årets ranking, men i topp 20 är placeringarna jämnt fördelade mellan könen.

I år är det Sofia Larsen, vd Svensk handel, som petar LO-basen Susanna Gideonsson från förstaplatsen.

Det har eskalerat i butikerna

Sofia Larsen har inte minst fått mycket utrymme i samband med mediebevakningen av inflationstrycket och stigande priser inom handeln. Hon har bland annat kommenterat ökningen av stölder inom handeln när priser på varor som kött, smör och kaffe stiger.

– Det har eskalerat i butikerna och numera är det större ligor som stjäl stora volymer samtidigt som det blir allt grövre brottslighet med hot, sa hon till exempel i maj till nyhetsbyrån TT.

Bland fackliga profiler är det liksom i förra årets ranking Susanna Gideonsson, ordförande för LO, som får störst utrymme i svensk media. Hon hamnar på andraplats efter Sofia Larsen.

Så gjorde vi

  • Källorna i den här rankingen har valts ut på basis av räckvidd och relevans för det offentliga samtalet och har tagits fram i mediearkivet Retriever.
  • Källorna är: Aftonbladet, Dagens industri, Dagens nyheter, Expressen, GT, Göteborgsposten, Kvällsposten, SR, Svenska dagbladet, SVT, Sydsvenskan, TV4.
  • I vår topplista har vi framför allt tittat på förbundsordförande, vd och i vissa fall har vi även tagit med vice ordförande och framträdande tjänstemannaroller.
  • Vi har tittat på perioden 1 juli 2022 – 31 maj 2023.
+ Expandera

Under avtalsrörelsen har Susanna Gideonsson riktat kängor mot ”övermätta chefer” med uppmaningar att de måste hålla igen på excesserna.

– Det handlar om att de som redan ätit sig mätta och mycket mer än så, inte behöver öka på sina ersättningar mer än de som inte har mat på bordet. Ställer näringslivet upp och säger att vi gör det här tillsammans och vi ska ta Sverige ut ur den höga inflationen, så är det betydligt enklare att driva igenom saker och ting, sa hon i december till TT.

Tillsammans med andra LO-toppar har hon också debatterat att stärka pensionssystemet med målet att de som jobbar ett helt arbetsliv ska ha pension som motsvarar 62 procent av slutlönen.

Läskris och lärarbehörighet

På tredjeplats i topplistan återfinns Johanna Jaara Åstrand, som under perioden axlat ordförandeskapet för det nybildade Saco-förbundet Sveriges lärare.

Hon har bland annat kommenterat läskrisen i svenska skolor, där allt färre fjärdeklassare uppvisar fullgod läsförmåga.

– Så länge man inte fattar något beslut om att reformera både styrningen och finansieringssystemet så kommer det fortsätta se ut såhär, sa Johanna Jaara Åstrand till TV4 i våras.

Sveriges lärare analyserar också Skolverkets statistik över lärarbehörighet på kommun- och länsnivå och larmar om fallande behörighet på flera håll i landet, vilket får stort genomslag i lokala medier.

Fackförbunden som syns mest

Arbetsvärlden har även tittat närmare på vilka fackförbund och fackliga centralorganisationer som synts mest i svensk media.

I år kniper LO-förbundet Seko topplaceringen, med stor dragkraft från mediebevakningen av tågstrejken.

Tågstrejken handlade under våren om missnöje med arbetsgivarnas beslut att ta bort tågvärdarna. Fackstyrelsen enades med arbetsgivarna om att hänskjuta frågan till en särskild arbetsgrupp, vilket ogillades av flera lokala fackklubbar och medförde att 20 Seko-klubbar sedermera ville sparka förbundsstyrelsen.

Ett annat förbund som synts särskilt mycket i år är TCO-medlemmen Vårdförbundet, som kritiserat bristen på vårdplatser i sommar och dålig löneutveckling inom vården.

Profiler som synts mest

  1. Sofia Larsen, vd Svensk handel (17)
  2. Susanna Gideonsson, ordförande LO (1)
  3. Johanna Jaara Åstrand, ordförande Sveriges lärare (5)
  4. Malin Ragnegård, ordförande Kommunal (8)
  5. Johan Lindholm, ordförande Byggnads (7)
  6. Marie Nilsson, ordförande IF Metall (20)
  7. Katharina von Sydow, ordförande Polisförbundet (ny)
  8. Torbjörn Johansson, avtalssekreterare LO (13)
  9. Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom Svenskt näringsliv (23)
  10. Martin Linder, ordförande Unionen (25)
  11. Jan-Olof Jacke, vd Svenskt näringsliv (9)
  12. Mattias Bergman, vd Mobility Sweden (3)
  13. Martin Lindgren, ordförande Svensk pilotförening (4)
  14. Gabriella Lavecchia, ordförande SEKO (29)
  15. Mattias Dahl, vice vd Svenskt näringsliv (25)
  16. Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen (15)
  17. Per Hidesten, vd Industriarbetsgivarna (43)
  18. Therese Svanström, ordförande TCO (27)
  19. Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet (11)
  20. Ulrika Lindstrand, ordförande Sveriges ingenjörer (30)

Fack och centralorganisationer

  1. Seko
  2. Vårdförbundet
  3. LO
  4. Sveriges ingenjörer
  5. Lärarförbundet (sedan årsskiftet Sveriges lärare)
  6. Sveriges lärare
  7. Kommunal
  8. Unionen
  9. Polisförbundet
  10. Saco
  11. TCO
  12. Transport
  13. Svensk pilotförening
  14. Lärarnas riksförbund (sedan årsskiftet Sveriges lärare)
  15. IF Metall
  16. Läkarförbundet
  17. Byggnads
  18. Officersförbundet
  19. Handelsanställdas förbund
  20. SAC

Fotnot: Branschorganisation för tillverkare och importörer av personbilar, lastbilar och bussar Bil Sweden bytte 1 april 2022 namn till Mobility Sweden. I en tidigare version av artikeln resulterade detta i att Mattias Bergman, vd för Mobility Sweden, inte kom in på topplistan. Detta är nu korrigerat.

26 jun 2023 | 06:30

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev