Teslas motdrag gör blockaden svagare Tesla hittade ett sätt att kringgå vår blockad, säger ST:s biträdande förhandlingschef Niklas Simson. Foto: Patrick Pleul AP och Fredrik Hjerling

Teslas motdrag gör blockaden svagare

Tesla Tesla ska kunna hämta sina registreringsskyltar direkt hos tillverkaren, enligt Norrköpings tingsrätt. Det innebär att fackens sympatiåtgärder sätts i gungning. – Tesla har just nu hittat en väg runt vår blockad, säger Niklas Simson, biträdande förhandlingschef på ST.
28 nov 2023 | 11:16
+1
1
+1
2
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0

Tesla har legat lågt med att svara på frågor i den pågående konflikten om kollektivavtal eller inte med IF Metall.

Men när det igår, måndag, stod klart att Norrköpings tingsrätt anser att bolaget ska kunna hämta sina registreringsskyltar direkt hos tillverkaren Scandinavian Motorcenter, och därmed kringgå en viktig konsekvens av den blockad fackförbunden Seko och ST har mot postutdelning så fick Ekot en kommentar av Tesla.

”Det är glädjande att Tesla i och med detta beslut kan fortsätta att leverera nya bilar till våra kunder”.

ST: ”Vår sympatiåtgärd blir lite svagare”

Den formella stridsåtgärden, blockaden av post och paket, finns på Postnord, inte på Transportstyrelsen. Men i och med att myndigheten bara får leverera registreringsskyltar per post, och då måste anlita Postnord har inte nya Tesla-bilar fått sina plåtar. Vilken blev en tung sympatiåtgärd.

–  Vår sympatiåtgärd blir lite svagare i förhållande till Tesla i och med att de just nu har hittat en väg runt blockaden, säger Niklas Simson, biträdande förhandlingschef på ST.

Transportstyrelsen har fått sju dagar på sig att ”samtycka till att Tesla kan hämta sina registreringsskyltar” från och med att man fick tingsrättens besked, annars ska myndigheten betala ett vite på en miljon kronor.

– Vi har ännu inte slutligt tagit ställning i frågan om vi ska överklaga beslutet eller inte. Den analysen pågår fortfarande. Men vi har ändå startat upp ett arbete med att titta på hur vi skulle möjliggöra rent praktiskt för Tesla att hämta ut skyltar direkt från tillverkaren, skriver myndighetens presschef Mikael Andersson till Arbetsvärlden.

Tingsrätten: ”Beaktansvärd skada för Tesla”

Beslutet från Norrköpings tingsrätt är ett så kallat interimistiskt beslut, vilket innebär att det är tillfälligt och att motparten, Transportstyrelsen, inte får en chans att yttra sig.

Om bolaget har rätt eller fel är alltså inte avgjort.

Men tingsrätten ansåg att det tillfälliga beslutet behövde komma snabbt, då bolaget riskerade skada.

”Enligt tingsrättens mening är säkerhetsåtgärden proportionerlig och det föreligger också en fara i dröjsmål med hänsyn till den beaktansvärda skada som varje dag uppstår för Tesla och dess kunder”, skriver tingsrätten i sitt protokoll.

Hur påverkar beslutet konflikten?
– Vi får ta del av Transportstyrelsen beslut, och se vad vi då kommer fram till. Vi vill ha all fakta på bordet först, så det får vi bedöma då, säger Niklas Simson.

Tesla stämmer även Postnord

Tesla har även stämt Postnord, där alltså Seko och ST har sin formella blockad. Den stämningen är inskickad till Solna tingsrätt, eftersom bolagets huvudkontor ligger i Solna. Det beslutet ska komma under tisdagseftermiddagen.
–  Där är vi en direkt aktör och utkomsten av den stämningen kan såklart påverka vår sympatiåtgärd och resultatet av den. Påverkar det negativt får vi fundera över om vi ska vidta annan åtgärd i stället, säger Niklas Simson.

28 nov 2023 | 11:16
Om skribenten
Reporter på Arbetsvärlden

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev