TCO vill gå med i Arbetsgivaralliansen Den fackliga centralorganisationen TCO planerar att gå med i arbetsgivarorganisationen Arbetsgivaralliansen. Foto: Axel Green/Janerik Henriksson, TT

TCO vill gå med i Arbetsgivaralliansen

Organisering TCO blir den första centrala fackliga organisation att gå med i en arbetsgivarorganisation. – Det känns helt naturligt, säger kanslichef Mikael Sjöberg.
15 apr 2024 | 09:00
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
3
+1
1

TCO kommer att ansöka om medlemskap i arbetsgivarorganisationen Arbetsgivaralliansen.

Målet är att processen ska vara klar i november, och om allt går som det ska är TCO medlem till årsskiftet, säger centralorganisationens kanslichef Mikael Sjöberg.

Enligt honom är styrelsen, där samtliga tolv fackförbund finns representerade, enig i frågan.

Arbetsgivarnas organisationer

  • Det finns cirka 55 arbetsgivarorganisationer.
  • Jätten på den privata sidan är Svenskt Näringsliv och för offentliga arbetsgivare är de två stora Sveriges kommuner och regioner och Arbetsgivarverket.
  • Arbetsgivaralliansen är en organisation för omkring 3 250 ideella och idéburna organisationer med knappt 51 000 anställda.
+ Expandera

– Det var inga reservationer och allt fler förbund har själva tagit det här beslutet. Jag tror att många tycker det är ett naturligt beslut.

Är det kontroversiellt att en facklig organisation går med i en arbetsgivarorganisation?

– Nej, egentligen inte. Det är naturligt eftersom vi värnar den svenska modellen. Då blir det knepigt om man börjar tycka att det finns undantag, och att man själv utgör ett sådant undantag.

Men hade inte just Arbetsgivaralliansen funnits, hade frågan antagligen lett till mer diskussion, tror Mikael Sjöberg.

– För oss har det varit viktigt att den arbetsgivarorganisation vi går med i inte är aktiv i opinionsbildning eller intressepolitiska frågor. Sedan kan det ändå finnas situationer man måste bedöma.

”Vi behöver mer avancerat stöd i dag”

Varför man inte gått med tidigare beror på ”historiska principiella funderingar” om det är lämpligt, när en stor del av det fackliga uppdraget bygger på två motparter.

– Men nu, i och med att Arbetsgivaralliansen inte har en sådan roll, finns inget politiskt problem.

– Kraven på arbetsgivare har också ökat i dag och vi behöver stöd i vissa frågor och en arena att samverka mellan till exempel fackliga organisationer i arbetsgivarfrågor. Vi behöver mer avancerat stöd i dag än för, säg, femton år sedan, säger Mikael Sjöberg.

Finns inte den här kompetensen på TCO:s kansli?

– Nej, inte i den bredden. Vi har ju jurister, men det är bra om vi inte behöver använda dem för mycket i internt arbete. Vi vill ju använda dem för politisk påverkan.

Så mycket kostar det

Kostnaden för medlemskapet är kopplad till lönesumman, och blir cirka 110 000 kronor per år. Men det kan alltså skifta, och TCO kommer antagligen också få rabatt då flera TCO-förbund är med i Arbetsgivaralliansen.

LO och Saco är inte med

TCO blir därmed ensam facklig centralorganisation att vara med i en arbetsgivarorganisation.

Saco är inte med i någon arbetsgivarorganisation, och LO och de flesta förbund där är med Arbetarrörelsens förhandlingsorganisation, AFO.

15 apr 2024 | 09:00

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev